Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Ο Στ. Kαβαλλιεράκης μιλάει για τραγικότερη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας (video)

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται απο τη Μικρασιατική Καταστροφή και για τη θλιβερή αυτή επέτειο που σημάδεψε τη νεότερη ελληνική ιστορία μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Στέφανος Καβαλλιεράκης, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών.

«Οι μαρτυρίες των Αμερικανών την εποχή εκείνη είναι ιδιαίτερα πολύτιμες, ιδιαίτερα του Χόρτον, γιατί προσδίδουν και φέρουν στην επιφάνεια το έγκλημα που έγινε στη Σμύρνη εκείνη την εποχή».

Μιλώντας για τα αίτια που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή ο κ. Καβαλλιεράκης το χαρακτήρισε πολυπαραγοντικό εστιάζοντας ωστόσο  στο ότι «μετά το μεγάλο θρίαμβο των Βαλκανικών πολέμων και τη διαμάχη Βενιζέλου και Βασιλιά για το πιο στρατόπεδο θα ενταχθούν βρισκόμασταν σε ένα εσωτερικό μέτωπο, το οποίο ευγενικά αποκαλούμε “εθνικό διχασμό” αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας ακύρηχτος πόλεμος μεταξύ βενιζελικού και αντιβενιζελικού στρατοπέδου, ο οποίος διαρκεί μέχρι το 1922».

Και όπως υπενθύμισε, το γεγονός ότι στην Σμύρνη εκείνη την εποχή καράβια ήταν ότι είχαν φύγει ήδη τα καράβια με τους στρατιώτες για να κάνουν το κίνημα των Ν. Πλαστήρα – Σ. Γονατά στην Αθήνα».

Μιλώντας για την μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας ο κ. Καβαλλιεράτος υπενθύμισε ότι περίπου 160.000 χιλιάδες μεταφέρθηκαν στα βάθη της Ανατολής από τους Τούρκους και ότι σφάχτηκαν χιλιάδες Αρμένιοι και Έλληνες.

Μνήμες Προσφύγων: Η Καταστροφή, ο ξεριζωμός και η άφιξη στην Ελλάδα – Α΄μέρος

«Ουσιαστικά μιλάμε για το τέλος της Μεγάλης Ιδέας και την είσοδο στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους», πρόσθεσε ο ιστορικός με ειδίκευση στις Μεσογειακές και Ανατολικές Σπουδές.

Η οδυνηρή ήττα και η καταστροφή της Σμύρνης

Εκατό χρόνια πριν, στα μέσα Αυγούστου του 1922κατέρρευσε το ελληνικό μέτωπο στη γραμμή Εσκί Σεχίρ – Κιουτάχεια – Αφιόν Καραχισάρ. Η μικρασιατική εκστρατεία, που ξεκίνησε το 1919 με ενθουσιασμό και την πίστη στην πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, κατέληξε σε οδυνηρή ήττα για τον ελληνικό στρατό.

ΕΡΤ Αρχείο: Μνήμες προσφύγων – Η καταστροφή της Σμύρνης (Β’ μέρος)

Η άτακτη οπισθοχώρηση συνέπεσε με την μαζική φυγή ελληνικών πληθυσμών από το εσωτερικό προς τα παράλια της Μικράς Ασίας, ενώ όσοι Έλληνες δεν εγκατέλειψαν τα χωριά και τις πόλεις τους βρήκαν φριχτό τέλος στα χέρια των Τσετών και των τουρκικών στρατευμάτων ενώ οι άντρες συλλαμβάνονταν και στέλνονταν στα Τάγματα Εργασίας, τα λεγόμενα  ”Αμελέ Ταμπουρού” στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, σε μακρές πορείες εξόντωσης.

Η Σμύρνη γέμισε πρόσφυγες από τις γύρω περιοχές οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να διαφύγουν στην Ελλάδα. Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη στις 27 Αυγούστου και σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου ξεκίνησε η καταστροφή της πόλης από τα Βουρλά. Μια μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία και συνέχισε να καίει τα προάστια της σπουδαίας πόλης της Ιωνίας ενώ Τσέτες και άτακτοι Τούρκοι έσφαζαν, κακοποιούσαν και βασάνιζαν Έλληνες και Αρμένιους κατοίκους. Η αντίστροφη μέτρηση για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας είχε ξεκινήσει.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, στο πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο ”Έξοδος 1922” από την σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ ”Στο χώρο της Ιστορίας”, παραγωγής 1985.

Δείτε επίσης:

ΕΡΤ Αρχείο: Μικρασιατική Καταστροφή – 30 Αυγούστου 1922 (video)
100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή – Η ιστορική μνήμη μεταλαμπαδεύεται

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More