Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Green Ideas: Στην 1η τριάδα της Α’ Κατηγορίας του διαγωνισμού τα BioVItems του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης (video)

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης και τα BioVItems βρίσκονται μέσα στην 1η τριάδα της Α’ Κατηγορίας (Νέες Ιδέες από ανεξάρτητες ομάδες πολιτών) του διαγωνισμού Green Ideas! Ο τελικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου 2022.

Ο διαγωνισμός πράσινων ιδεών ‘Green Ideas Greece 2022’ διοργανώνεται στο πλαίσιο του Βαλκανικού διαγωνισμού ‘Balkan Green Ideas’ (ΒGI) , που διοργανώνεται τα τελευταία 10 χρόνια από το Balkan Green Foundation.

Στοχεύει στην υποστήριξη καινοτόμων ιδεών πράσινης ή/και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενεργοποιώντας ομάδες να εξελίξουν ιδέες που χρησιμοποιούν τοπικούς πόρους και δίκτυα. Παράλληλα, ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να συνδράμει στην δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων. Επίσης το project του σχολείου έλαβε το 1ο βραβείο Πρωτοτυπίας από την InCommon.

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης -BioVItems

Σύμφωνα με το πρότζεκτ οι μαθητές όπως είπε η επιβλέπουσα καθηγήτρια κ. Παρούλα Μπάτζιου συγκέντρωσαν φλούδες πορτοκαλιών τις οποίες ξέραναν με φυσικό τρόπο, τις έτριψαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υλικό σαν πλαστελίνη. Στο υλικό αυτό δίνουν μορφή όπως προτηράκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για να βάζουμε κάποιες πάστες όπως ελιάς κλπ, είτε σαν τασάκια. Όταν καταστρέφονται το πιο σημαντικό όπως είπε είναι ότι αφήνουν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Η συνταγή

Για αυτό και η επιχείρηση του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης έχει τον διακριτικό τίτλο “PRS” (Peel Recycle Shape).

Δεδομένου του ίδιου του τρόπου παραγωγής, τα πλαστικά βιοαποικοδομούνται από μικροοργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επανεισαχθεί στον φυσικό κύκλο με τη μορφή οργανικού λιπάσματος ευεργετικό για το έδαφος. Εν κατακλείδι, δεν μιλάμε για ένα υλικό που δεν μολύνει, αλλά είναι επίσης ευεργετικό για το περιβάλλον και ο χρόνος αποικοδόμησής του είναι πολύ μικρότερος από τα συμβατικά πλαστικά.

Νευραλγικό κομμάτι της λειτουργίας της εταιρείας θα αποτελέσει η συστηματική μελέτη και αξιολόγηση της βιβλιογραφίας που αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της μεταποίησης με σκοπό, αν είναι παραγωγικά εφικτό, των πιο αξιόλογων εξ αυτών σε νέες σειρές προϊόντων. Επιδίωξη θα είναι η συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.


Η ομάδα των παιδιών που υλοποίησε το project αποτελείται από τους:
Βουκλαρής Χαράλαμπος

Ντινιακός Ιωάννης

Γρημανέλλης Μιχαήλ

Λουφάκης Δημήτριος

Βαλιοντής Ιγνάτης

Επιβλέποντες καθηγητές: Βενετής Λάμπρος, Πολιτικός Μηχανικός & Μπάτσιου Παρασκευή, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, Πληροφορικός.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More