Ένα παντελόνι τζιν του 19ου αιώνα πωλήθηκε για περισσότερα από 87.000 δολάρια

Ένα παντελόνι τζιν Levi’s από τη δεκαετία του 1880 πωλήθηκε σε δημοπρασία σε μια μικρή πόλη του Νέου Μεξικού για περισσότερα από 87.000 δολάρια. Το παντελόνι, το οποίο εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο, το αγόρασαν από κοινού ο 23χρονος Κάιλ Χότνερ και ο Ζιπ Στίβενσον, ένας βετεράνος της αγοράς των vintage τζιν.

«Δεν σχεδιάζαμε να αγοράσουμε μαζί το τζιν πριν ξεκινήσει η δημοπρασία, κάτι που είναι κάπως τρελό αν το καλοσκεφτούμε», δήλωσε ο Στίβενσον στο CNN.

Το τζιν πωλήθηκε για 87.400 δολάρια – μία από τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταβληθεί ποτέ για ένα τέτοιο αντικείμενο – συμπεριλαμβανομένου ενός ασφάλιστρου 15% του αγοραστή. Ο Χότνερ πλήρωσε το 90%, ενώ ο Στίβενσον συνεισέφερε το υπόλοιπο 10%. Ο τελευταίος διατηρεί ένα κατάστημα επισκευής τζιν στο Λος Άντζελες εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά δεν είχε βρει ποτέ ένα ζευγάρι σαν αυτό.

«Αυτά τα τζιν είναι εξαιρετικά σπάνια, ειδικά σε αυτή τη φανταστική φθαρμένη κατάσταση και συγκεκριμένο μέγεθος», δήλωσε στο CNN.

Το τζιν παντελόνι το ανακάλυψε πριν από περίπου πέντε χρόνια ο ιστορικός Μάικλ Χάρις, ο οποίος έκτοτε έψαξε σε τουλάχιστον 50 εγκαταλελειμμένα ορυχεία και δεν βρήκε ούτε ένα ζευγάρι αντίστοιχης ποιότητας.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Denim Doctors (@denimdoctors)

Υπάρχουν μόνο μερικά παρόμοια παντελόνια τζιν αλλά φυλάσσονται σε μουσεία και είναι πολύ ευαίσθητα για να φορεθούν.

Το συγκεκριμένο, ωστόσο, «είναι εκπληκτικά ανθεκτικό, οπότε σίγουρα μπορεί να φορεθεί», δήλωσε ο Στίβενσον στο CNN.

«Υπάρχουν κάποια σημεία που έχουν φθαρεί και επιδέχονται επιδιόρθωση, αλλά κατά τα άλλα πρόκειται για ένα σούπερ στιβαρό τζιν».

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στο Durango Vintage Festivus στα περίχωρα της μικρής πόλης Αζτέκ. Το τετραήμερο φεστιβάλ διοργανώνεται από την ειδική σε vintage τζιν, Μπριτ Ίτον η οποία αναφέρθηκε στην εύρεση σπάνιων αντικειμένων όπως αυτό το τζιν, ως «εθιστική».

«Χρειαζόμουν έναν δυνατό αντικείμενο για να συναγωνιστεί τα μουσικά συγκροτήματα που έκλεισα για το φεστιβάλ. Ήξερα ότι αυτό το τζιν θα αποτελούσε μεγάλο πόλο έλξης», δήλωσε στο CNN.

«Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και το μέσο vintage τζιν αξίζει περίπου 100 δολάρια. Οπότε το να βρεις ένα παντελόνι τόσο πολύτιμο είναι πολύ σπάνιο».

Η Ίτον δήλωσε ότι αρχικά δεν είχε σκοπό να το πουλήσει το τζιν, γι’ αυτό και το κοστολόγησε τόσο ακριβά.

(© Instagram / DenimDoctors)

Ωστόσο, το τζιν παντελόνι αποτελεί τεκμήριο μιας «σκοτεινής» περιόδου στην ιστορία των ΗΠΑ. Στην εσωτερική τσέπη, το ρούχο έφερε μια ετικέτα στην οποία ήταν τυπωμένη η φράση «The only kind made by White Labor» (Το μόνο είδος φτιαγμένο από λευκούς εργάτες). Η Wall Street Journal επικαλέστηκε εκπρόσωπο της Levi’s, ο οποίος εξήγησε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε αυτό το σλόγκαν μετά την ψήφιση του νόμου το 1882, ο οποίος απαγόρευε στους Κινέζους εργάτες να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Η WSJ ανέφερε ότι η Levi’s εγκατέλειψε τόσο αυτή την πολιτική όσο και το σλόγκαν τη δεκαετία του 1890. Ο νόμος καταργήθηκε το 1943.

Τι σκοπεύει όμως να κάνει τώρα ο Στίβενσον με το τζιν;

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να το βάλουμε προς πώληση», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε αυτός που θα το αγοράσει «να το δωρίσει σε ένα μουσείο όπως το Smithsonian ή το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης».

Προς το παρόν, το παντελόνι φυλάσσεται σε μια θυρίδα ασφαλείας κοντά στο κατάστημα του Στίβενσον στο Λος Άντζελες, και μπορεί να το δει κάποιος κατόπιν ραντεβού.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More