Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΑΔΕ: Νέο ταχύτερο Σύστημα Ελέγχου Εισαγωγών για πάνω από 2.200 μεταφορείς

Σε παραγωγική λειτουργία έθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τη νέα έκδοση (ICS2 v.3) του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχων Εισαγωγών, που επιταχύνει τη διακίνηση των εμπορευμάτων, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στους πολίτες και διασφαλίζει περαιτέρω την αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία των τελωνείων.

Με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή δίνονται οδηγίες για  τη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου στα εισαγόμενα εμπορεύματα πριν ακόμη από την άφιξή τους,  σύμφωνα με το  Διευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχων Εισαγωγών (ICS 2). Η εφαρμογή της νέας έκδοσης οδηγεί σε ακόμη πιο έγκαιρους και στοχευμένους ελέγχους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ομαλή και γρήγορη διακίνηση του εμπορίου για πάνω από 2.200 εταιρείες μεταφορών.

Ειδικότερα,  οι μεταφορείς, οι διαμεταφορείς και οι αντιπρόσωποί τους σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Βόρεια Ιρλανδία, πρέπει πλέον να υποβάλλουν την προβλεπόμενη συνοπτική διασάφηση εισόδου (ENS) με πλήρη στοιχεία για τα εμπορεύματα, που διακινούνται μέσω θαλάσσης, οδικώς ή με σιδηροδρόμους, ακόμη και για τις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορές αποστολές.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στην υποβολή δεδομένων αναφορικά με τον κωδικό εμπορεύματος, τον αριθμό EORI και πληροφορίες για τον αγοραστή/πωλητή.

Η 3η έκδοση του συστήματος πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως την 1/9/2025  αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα ICS, σύμφωνα με τις παρακάτω φάσεις ένταξης:

Θαλάσσιες μεταφορές: Για τους μεταφορείς: από 3/6/2024 έως 4/12/2024. Για τους διαμεταφορείς: από 4/12/2024 έως 1/4/2025.

Οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και οδικές ταχυμεταφορές: μεταφορείς και διαμεταφορείς: από 1/4/2025 έως 1/9/2025.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More