Αναστασιάδης: Η στήριξη της Γαλλίας για την επανένωση της χώρας και όχι τη διατήρηση του στάτους κβο είναι πάντοτε σημαντική

Στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην πρεσβευτική κατοικία, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, παρέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στον χαιρετισμό του στη δεξίωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στην πρέσβη της Γαλλίας Σαλίνα Γκρενέ Καταλάνο, η οποία νοσεί με κορονοϊό, εξήρε το έργο της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, αλλά και τον προσωπικό ρόλο του Προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στις προσπάθειες επίλυσης του Ουκρανικού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες στρατηγικούς εταίρους.

Επεσήμανε ακόμα τη συμβολή της Γαλλίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες προωθούν τη συνεργασία, περιλαμβανομένου του East Med Gas Forum.

Σημείωσε εξάλλου την ανάμειξη της εταιρείας TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που, όπως είπε, δεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης της Γαλλίας στην Ενεργειακή Πολιτική μας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων «να μας φέρουν πιο κοντά στο όραμα μας για δημιουργία, μαζί με γειτονικές χώρες, ενός στρατηγικού ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Κύπρου και Γαλλίας σε τομείς όπως η Άμυνα, εκφράζοντας παράλληλα εκτίμηση για τη συχνή ναυτική παρουσία της Γαλλίας στην Κύπρο.

Επεσήμανε ακόμα τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αγορά Ελικοπτέρων Airbus για τις αμυντικές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του Γαλλο-κυπριακού Σχολείου στη Λευκωσία που φέτος γιορτάζει 10 χρόνια από την ίδρυση του.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τη Γαλλία για την πλήρη αλληλεγγύη και σταθερή στήριξη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Η στήριξη σας, περιλαμβανομένων και εκείνων των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται για την επανένωση της χώρας και όχι τη διατήρηση του στάτους κβο ή της μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου σε δύο κράτη, είναι πάντοτε σημαντική», είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα του για την επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην επανέναρξη του διαλόγου για επανένωση της Κύπρου και τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι και θα παραμείνει ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Κύπρου.

ανταπόκριση από Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy