Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχαία Μεσσήνη: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου

Δύο προγραμματικές συμβάσεις και ένα μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, η υπουργός, υπέγραψε αργά χθες το απόγευμα, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, με τον Περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την προώθηση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ακολούθησε η υπογραφή, από τους ίδιους, προγραμματικής σύμβασης, για την από κοινού οικονομική συνδρομή στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών, ύψους 971.500 ευρώ, για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, που θα ανεγερθεί σε χώρο τον οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος.

Στη συνέχεια, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας -λίγο πριν την πρεμιέρα των φετινών εκδηλώσεων του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας- υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης “Φάρις”.

Την σύμβαση υπέγραψαν η υπουργός Λ. Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της “Φάρις”, Παντελής Δρούγας.

Ας σημειωθεί, εξ άλλου, ότι στην Αρχαία Μεσσήνη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε επίσης προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεσσήνης, με τον δήμαρχο Γ. Αθανασόπουλο για το προϋπολογισμού 200.000 ευρώ έργο βελτίωσης τμήματος του δρόμου Ζερμπίσια – Νεοχώριο.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην υπογραφή του μνημονίου και των προγραμματικών συμβάσεων ήταν ο βουλευτής, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο υπεύθυνος των ανασκαφών αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ.α.

Τις ευχαριστίες του, για μία ακόμα φορά, προς την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη εξέφρασε σε δηλώσεις του στην Αρχαία Μεσσήνη ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σειρά ζητημάτων που αφορούν στον πολιτισμό και στην διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και μνημειακής παρακαταθήκης της περιοχής μας -και της Ελλάδας γενικότερα.

Αναφερόμενος στο θέμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η συνεργασία του υπουργείου, της Περιφέρειας και του δήμου, θα αποδώσει ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκη για την περιοχή, όπως επίσης τιμή και δικαίωση όλων όσοι επί σειρά ετών συνέβαλαν στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, με πρωτεργάτη τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επισήμανε ότι ένας αρχαιολογικός χώρος όπως της Αρχαίας Μεσσήνης, που ξεπερνά τα όρια της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα αποκτήσει σύντομα το δικό του Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο -όπως σημείωσε χαρακτηριστικά- “θα είναι ισάξιο του χώρου αυτού και των ευρημάτων του”.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε η υπουργός στη πολύχρονη ανασκαφική και γενικά επιστημονική συμβολή του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης -“ένα πρότυπο αρχαιολογικού χώρου” όπως δήλωσε- επισημαίνοντας και το έργο που επιτελείται και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ικανοποίηση, εξέφρασε τέλος ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος, για την εξέλιξη του έργου.

Στην εργώδη προσπάθεια της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη -τόσο για την συντήρηση και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της πατρίδας μας, όσο για την στήριξη του πολιτισμού γενικότερα- αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της σύμβασης για το ΔΗΠΕΘΕΚ στην Καλαμάτα.

Ιδιαίτερα ο Π. Νίκας τόνισε την σημαντική διαχρονική στήριξη του υπουργείου στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θεσμού παγκοσμίως γνωστού πλέον, ο οποίος -με φροντίδα της Περιφέρειας- εξακτινώνεται και σε άλλες πόλεις της, πέρυσι η Σπάρτη, φέτος η Κόρινθος, η Τρίπολη και το Ναύπλιο.

Πολύ σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Καλαμάτας αποτελεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη“, είναι ένα παράθυρο προς τον κόσμο”, επισημαίνοντας ότι διαχρονικά το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τον σημαντικό αυτό θεσμό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, αλλά και το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων, που ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας υλοποιεί διαχρονικά, αποτελούν ένα μοντέλο που μετουσιώνει την έννοια της περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης, τόνισε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, την διαχρονική συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου, μέσα από σειρά προγραμματικών συμβάσεων για πολλά έργα, τόσο ανάδειξης μνημείων, όσο και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων παγκόσμιου κύρους, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More