Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Προανάκριση για τον θάνατο του χιμπατζή – Ελεύθερος ο φροντιστής που πυροβόλησε

Η θανάτωση ενός δραπέτη χιμπατζή από το προσωπικό του Αττικού Πάρκου προκαλεί αντιδράσεις. Ο ιδιοκτήτης του χώρου υποστηρίζει ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που βάζουν πάνω από όλα την ασφάλεια των ανθρώπων.

Ο νεκρός χιμπατζής, κάποτε αρχηγός της αγέλης, φαίνεται πως δέχθηκε ανταρσία από τα νεότερα αρσενικά μέλη – για αυτό και πραγματοποίησε τη μεγάλη έξοδο.

Προανάκριση για τον θάνατο του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο – Ελεύθερος, με εντολή εισαγγελέα, ο φροντιστής που πυροβόλησε

Προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Σπάτων- Αρτέμιδας, σχηματίζεται για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, στο Αττικό Πάρκο, ενώ λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι υπεύθυνοι του πάρκου που έδωσαν κατάθεση για το συμβάν, ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου. Γνωστοποιείται ακόμα πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι’ αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του πάρκου ειδοποίησαν την Αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.

Παρέμβαση του ΥΠΕΝ για το περιστατικό

Το περιστατικό προκάλεσε και την παρέμβαση της κυβέρνησης, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ζητά να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Ο Γιώργος Αμυράς με επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής ζητά να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό.

Ο Γιώργος Αμυράς απέστειλε επιστολή και προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση για την θανάτωση του χιμπατζή.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε επίσης εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Πώς έγινε το περιστατικό

Αφού έχει περάσει 3 σειρές με ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρο με νερό, ο χιμπατζής τρέχει ανάμεσα σε αυτοκίνητα που βρίσκονται παρκαρισμένα έξω από το αττικό ζωολογικό πάρκο.

Ο φροντιστής και ένας κτηνίατρος προσπαθούν να το ακινητοποιήσουν…. το ζώο ομως γίνεται πιο επιθετικό και ανεξέλεγκτο και αναγκάζονται να το σκοτώσουν.

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Jean Jacques Lesueur, αναφέρει: «Το πρωτόκολλο είναι ότι πρέπει δυστυχώς να εξουδετερώσεις το ζώο διότι η νάρκωση σε ένα ζώο που έχει ανεβάσει υψηλή αδρεναλίνη» και συνεχίζει: «Αν λοιπόν το ναρκώνεις, του ρίχνεις μια ναρκωτική βολή, με ένα ειδικό όπλο που έχουμε, με το που θα πάρει το βέλος θα έχει μια ακραία αντίδραση».

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ενημερώνει για τη δυσάρεστη εξέλιξη μέσα από τα social media, προκαλώντας αντιδράσεις καθώς πολλοί δεν συμφωνούν με την απόφαση να θανατωθεί το ζώο.

Η Μαρία Γανωτή – Πρόεδρος ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής αναφέρει: «Για μένα το θέμα είναι οι συνθήκες ασφάλειας αυτές πρέπει να τηρούνται, από εκεί και πέρα τα πρωτόκολλα λένε ότι πράγματι αν φύγει τέτοιο ζώο το θανατώνεις, παγκοσμίως, γιατί άμα δαγκώσει ένα παιδάκι, ας πούμε, ή θα σκοτώσει έναν άνθρωπο είναι πάρα πολύ δυνατά ζώα, τότε μετά θα λέγαμε».

Ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και το ύψος του έφτανε τα 1,80 μέτρα. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έχει λάβει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων κι Ενυδρείων, και υποστηρίζει οτί ακολούθησε την διαδικασία που ορίζουν τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας.

«Καταρχάς η νάρκωση δεν πρόκειται να επιδράσει πριν από ένα τέταρτο, σε καμία περίπτωση. Σε φυσιολογικές συνθήκες θα κάνει 8 με 12 λεπτά για να πέσει το ζώο» λέει ο Jean Jacques Lesueur.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία πραγματοποίησε το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την θανάτωση του χιμπατζή. Το 2018 την ίδια κατάληξη είχαν δύο τζάγκουαρ που είχαν αποδράσει απο τα κλουβιά τους.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy