Βουλγαρία: Άρση του βέτο για ένταξη Β. Μακεδονίας στην ΕΕ – Δεν την αποδέχονται τα Σκόπια

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2015, όμως η Βουλγαρία μπλοκάρει την διαδικασία για ιστορικούς λόγους και ζητήματα εθνικής ταυτότητας.

Απογοητευμένη η Βόρεια Μακεδονονία

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, για σοβαρό πλήγμα για την Ε.Ε. Δήλωσε συγκεκριμένα, ότι: «Δηλώνω οτι η χώρα μου αλλά και η Δημοκρατία της Αλβανίας, δεν μπορούμε να παραμένουμε εγκλωβισμένοι, επειδή μία και μόνο χώρα απλά αποτυγχάνει να συντονιστεί και να ανοίξει το ευρωπαϊκό μονοπάτι για εμάς».

Άρση του βέτο

Ωστόσο, άρση του βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε η Βουλγαρία αλλά υπό συγκεκριμένες προοϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Παντελή Γκόνο, με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αίρει το βέτο για την Β. Μακεδονία, γιατί αποδέχεται την πρόταση που έκανε η Γαλλία, ως Προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο.

Αυτή η πρόταση προβλέπει την αλλαγή του Συντάγματος της Β. Μακεδονίας, προκειμένου να αναγνωρίζει την ύπαρξη της βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα. Ακόμη, προβλέπει ότι η Βουλγαρία δεν θα αναγνωρίσει τη γλώσσα της Β. Μακεδονίας.

Επιπροσθέυως, το «πράσινο φως» από τη Βουλγαρία, μπορεί να επιτρέψει στα Σκόπια να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο μέχρι στιγμής, κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αποδέχεται την εν λόγω πρόταση.

Σχετικό άρθρο: Στο «κατώφλι» της Ε.Ε τα Δυτικά Βαλκάνια – Η Βουλγαρία «μπλοκάρει» την ένταξη Αλβανίας και Β. Μακεδονίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy