Γ.Γ. Συνοριοφυλάκων Έβρου: «23 χρόνια δεν έχουμε ξαναντικρίσει τέτοια απάνθρωπη και εξευτελιστική εικόνα»

Για την ακραία εικόνα με 92 γυμνούς μετανάστες, εγκαταλειμμένους ανάμεσα σε αγκάθια, λάσπες και τα νερά του ποταμού Έβρου μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας των συνοριοφυλάκων στον Έβρο, κ. Δημήτρης Δερβεντλής. 

«Το Σάββατο το πρωί, οι συνάδελφοί μου διασώσαν με μια μεγάλη ομάδα παράτυπων μεταναστών και συνάντησαν ένα απάνθρωπο και εξευτελιστικό θέαμα. Κληθήκαμε να διασώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες σε είδη σίτισης και ένδυσης, καθώς οι τοπικές αρχές κατά τις μαρτυρίες των μεταναστών τους ώθησαν, αφού πρώτα τους ξεγύμνωσαν και πιθανόν έφεραν και χτυπήματα κακοποίησης, χτυπήθηκαν από τους ίδιους τους στρατοχωροφύλακες» είπε αρχικά.

Στη συνέχεια ανέφερε για το περιστατικό: «Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, τους μετέφεραν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Εκεί ακριβώς τους ξεγύμνωσαν, τους κακομεταχείριστηκαν και τους προώθησαν στο εσωτερικό της χώρας μας».

Ο κ. Δερβεντλής τόνισε πόσο δύσκολες είναι οι καιρικές συνθήκες λέγοντας ότι το πρωί, αν και Οκτώβρης, το κρύο είναι έντονο όπως και η υγρασία.

«Η πλειοψηφία αυτών ήταν από το Αφγανιστάν, κάποιοι λίγοι από Συρία και Πακιστάν όλοι άνδρες, από 22-25 ετών» είπε και συνέχισε: «Η πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας λαθραία είναι νεαροί άντρες. Οι οικογένειες είναι ελάχιστες. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως για το σκηνικό που θέλανε να στήσουν, να θέλαν μόνο να είναι άντρες, αλλά δεν θα μας ξένιζε να ήταν και οικογένειες».

«Δεν έχουμε αντικρίσει τέτοια εικόνα, απάνθρωπη και εξευτελιστική»

«Είμαστε 22-23 χρόνια στην υπηρεσία και ποτέ δεν έχουμε αντικρίσει τέτοια εικόνα, απάνθρωπη και εξευτελιστική. Δεν μας έχει ξανατύχει τέτοια περίπτωση. Άνθρωποι, νεαροί άνθρωποι γυμνοί να τουρτουρίζουν στο κρύο. Και σας το λέω με πλήρη γνώση. Οι καιρικές συνθήκες το πρωί στο ποτάμι και η υγρασία είναι πάρα πολύ δύσκολες αν δεν είσαι κατά το ελάχιστο ντυμένος. Το ότι δεν είχαμε κάτι χειρότερο οφείλεται καθαρά στους συναδέλφους μου που εντόπισαν και διέσωσαν γρήγορα αυτή την ομάδα».

«Όλους τους προηγούμενους μήνες του καλοκαιριού, πέρα από την έντονη προκλητική ρητορική της Τουρκίας, είχαμε και έντονες μεταναστευτικές πιέσεις και ροές. Αυτά τα δύο πηγαίνανε πακέτο. Πέρα από τα λόγια, υπήρχαν και οι πράξεις που θέλανε να περάσουν το  πολιτικό μήνυμα, ενδεχομένως από την πλευρά της Τουρκίας ότι διαχειρίζεται αυτή το μεταναστευτικό όπως επιθυμεί και χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως μια ασύμμετρη απειλή για το εσωτερικό της χώρας μας. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια σταθερότητα ως προς τις πιέσεις και τις ροές που τις κάνουν πιο διαχειρίσιμες για τις υπηρεσίες μας».

Πηγή: Συνδέσεις, ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα:

Διαξιφισμοί Ελλάδας – Τουρκίας για τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο (video)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More