Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαψεύδει ο Τ. Θεοδωρικάκος ότι υπήρξε περιστατικό με πυροβολισμούς στον Έβρο

Διέψευσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ που μίλησαν για περιστατικό με «ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο», κάνοντας λόγο για fake news.

«Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο», έγραψε ο κ. Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο Twitter.

Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο.

— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) June 13, 2022

Το δημοσίευμα διέψευσαν και πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας με ανακοίνωσή τους:

«Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκαλεί εντύπωση στις ελληνικές Αρχές. Είναι δεδομένο πως η επιχειρησιακή ανταπόκριση της ΕΛ.Α.Σ για την προστασία των συνόρων γίνεται σε συνάρτηση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας όσο και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει ούτε σήμερα ούτε τις προηγούμενες ημέρες κανένα τέτοιο ή παρεμφερές περιστατικό και ως εκ τούτου δεν επιβεβαιώνεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά της, η Μιλλιέτ έκανε λόγο για «ελληνικά στοιχεία» που «άνοιξαν πυρ κατά μεταναστών στα σύνορα της Αδριανούπολης» με αποτέλεσμα να υπάρχει «1 νεκρός».

Το άρθρο της Μιλλιέτ:

Ελληνικά στοιχεία άνοιξαν πυρ κατά μεταναστών στα σύνορα: 1 νεκρός
Ένας παράνομος μετανάστης από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή του όταν οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στα σύνορα της Αδριανούπολης.

«Το περιστατικό συνδέεται με την περιοχή Uzunköprü της Αδριανούπολης και συνέβη στο χωριό Alibey στα σύνορα (με την Ελλάδα). Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα Αφγανών μεταναστών που θέλησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας στην ελληνική πλευρά οι οποίες άνοιξαν πυρ. Ένα άτομο από την ομάδα των 8 ατόμων τραυματίστηκε σοβαρά. Κατόπιν τούτου οι τραυματίες μεταφέρθηκαν από τις ιατρικές ομάδες που μετέβησαν στην περιοχή στο Κρατικό Νοσοκομείο Uzunköprü. Ο Αφγανός μετανάστης, του οποίου η κατάσταση της υγείας ήταν βαριά, πέθανε παρά την παρέμβαση των γιατρών. Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα».

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Μιλλιέτ, 76 παράτυποι μετανάστες σε δύο λαστιχένιες βάρκες που απωθήθηκαν από ελληνικά στοιχεία στα ανοιχτά του Τσεσμέ διασώθηκαν από το τουρκικό λιμενικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, 76 παράτυποι μετανάστες σε δύο λαστιχένιες βάρκες που απωθήθηκαν από ελληνικά στοιχεία διασώθηκαν από ομάδες της ακτοφυλακής στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Çeşme Karaabdullah γύρω στις 05:40 σήμερα το πρωί. Οι διασωθέντες από ομάδες του Λιμενικού Σώματος, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Τσεσμέ και θα παραπεμφθούν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης της Σμύρνης μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Την είδηση μεταδίδουν επίσης η Χουριέτ και το CNNTurk επικαλούμενα πηγές ασφαλείας:

«Ένας παράνομος μετανάστης από το Αφγανιστάν σκοτώθηκε όταν οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στα σύνορα της Αδριανούπολης. Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Alibey, στα ελληνικά σύνορα της συνοικίας Ουζούνκιοπρού (Uzunköprü) της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις ασφαλείας από ελληνικής πλευράς άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας μεταναστών από το Αφγανιστάν που ήθελαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Ένα άτομο από την ομάδα των 8 ατόμων τραυματίστηκε σοβαρά. Ο τραυματίας μετανάστης, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις ιατρικές ομάδες που μετέβησαν στην περιοχή, διακομίστηκε στο κρατικό νοσοκομείο του Uzunköprü. Ο Αφγανός μετανάστης, του οποίου η κατάσταση της υγείας ήταν βαριά, πέθανε παρά την παρέμβαση των γιατρών. Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα».

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου
Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More