Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είναι σωστό να τρώμε χταπόδια ή όχι; Το δίλημμα που διχάζει το Internet

Τις τελευταίες ημέρες, ένα διατροφικό δίλλημα έχει κάνει αισθητή τη παρουσία του και διχάζει τους χρήσεις του Internet: Είναι σωστό να τρώμε χταπόδια ή όχι;

Το εν λόγω ζήτημα εμφανίστηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ύστερα από άρθρο του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, Διευθυντή Περιεχομένου ΔιαΝΕΟσις, με τίτλο «Γιατί δεν τρώω πια χταπόδια». Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, «Η γεύση τους είναι φανταστική, αλλά πρόκειται για κάποια από τα πιο χαρισματικά πλάσματα της φύσης, με νοημοσύνη και χάρη. Οπότε, δεν με νοιάζει πού θα με πάτε για φαΐ, αρκεί το μενού να μην έχει χταπόδι».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης πήρε θέση, ποστάροντας στο Twitter το εξής:

Γιατί δεν τρώω πια χταπόδια | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ https://t.co/aw7rgvpRws

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) June 11, 2022

Το χταπόδι ως θηλαστικό, είναι αρκετά ευφυές, διακρίνεται για την μοναδική πορεία της εξέλιξής του, καθώς επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ανήκει στην κατηγορία των ζώων που υπάρχουν πολλά εκατομμύρια χρόνια επάνω στη γη, χωρίς να έχουν εξαφανιστεί, γεγονός αρκετά αξιοπερίεργο.

Βέβαια, πέρα από τους υποστηρικτές της ιδέας να μην έχουμε το χταπόδι στη διατροφή μας, στον αντίποδα βρίσκονται οι ιχθυοπώλες, οι οποίοι μας παροτρύνουν να το βάλουμε στο διατροφικό πρόγραμμά μας, εμπλουτίζοντάς το, όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές την εβδομάδα. Επιπροσθέτως, τονίζουν ότι και άλλα ζώα τα οποία θεωρούνται ευφυή υπάρχουν στη διατροφή μας και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τα χταπόδια.

Στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, τοποθετήθηκε και η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια της Επιστημονικής Έρευνας «Αρχιπέλαγος» για το επικείμενο ζήτημα. Δήλωσε ότι στη χώρα μας αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη λογική και σύνεση, δίνοντας το παράδειγμα της υπεραλίευσης, ένα πρόβλημα με εκατομμύρια συνέπειες. Θεωρεί πως δεν υφίσταται να είμαστε συμμέτοχοι σε κάτι τέτοιο, μιας και η χώρα μας βρέχεται κατά πολύ από θάλασσα. Θα έπρεπε να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιου είδους θέματα. Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργούν, εξαντλούμε μέρα με τη μέρα τις θάλασσές μας, γεγονός για το οποίο είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Έκανε, τέλος, την υπενθύμιση ότι η διατροφή συνιστά θέμα πολιτισμού.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More