Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΕ: Αύξηση κατά 82% των παράτυπων εισόδων από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο

Σύμφωνα με στοιχεία της FRONTEX η παράτυπη είσοδος στην Ε.Ε αυξήθηκε κατά 82% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο. Η αύξηση υπολογίζεται στους 86.420 ανθρώπους.

Τον Μάιο ο αριθμός των παράτυπων εισόδων αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση, στις 23.500.

Στις μετρήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι εισέρχονται στην ΕΕ κυρίως μέσω χερσαίων συνοριακών διελεύσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σημειώνει πως έχουν εισέλθει στην επικράτεια της ΕΕ από την Ουκρανία και από τη Μολδαβία 5,5 εκατ. υπήκοοι της εμπόλεμης χώρας αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Στα δυτικά Βαλκάνια έχουν καταγραφεί πάνω από 40. 000 παράτυπες είσοδοι αριθμός διπλάσιο από πέρυσι την αντίστοιχη περίόδο.

Τη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου πήραν πάνω από 16.000 μετανάστες, κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπανγκλαντές και την Τυνησία.

Ο αριθμός των παράτυπων εισόδων μέσω της ανατολικής Μεσογείου ήταν 13.000 και πλέον, αυξήθηκε κατά 116% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Στην Κύπρο, αυξήθηκαν κατά 213% και αντιπροσωπεύουν τις δύο στις τρεις παράτυπες εισόδους μέσω αυτής της διαδρομής.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που την ακολούθησαν είναι υπήκοοι Νιγηρίας, Συρίας και ΛΔ Κονγκό.

Στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων υπερτετραπλασιάστηκε από την αρχή της χρονιάς και έφθασε τις 2.155. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που ακολούθησαν αυτή την οδό ήταν Ουκρανοί, Ιρακινοί και Λευκορώσοι.

Οι παράτυπες διελεύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις στη Μάγχη αυξήθηκαν κατά 122% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τον FRONTEX.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More