ΕΕ – Μπορέλ: Στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία αναζητεί η Ένωση – Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι παρείχε drones στη Ρωσία

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αν και η Τεχεράνη διέψευσε ότι έχει προμηθεύσει drones στη Ρωσία.

Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν αναμένω κάποια κίνηση, είναι κρίμα διότι βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη έχουν περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για τα drones.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει έντονα στις νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Κιέβου από τις οποίες επλήγησαν σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών κοντά σε έναν κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε τώρα: ιρανικά drones να χρησιμοποιούνται σε επίθεση στο κέντρο του Κιέβου, πρόκειται για μια φρικαλεότητα», τόνισε ο Κόφοντ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει «συγκεκριμένα βήματα» σε απάντηση, όπως και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Νάσερ Καναανί, δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει προσφέρει drones στη Ρωσία είναι ψευδείς.

«Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν προσφέρει στη Ρωσία drones είναι πολιτικά υποκινούμενες και κυκλοφορούν από δυτικές πηγές. Δεν έχουμε προσφέρει οπλισμό σε καμία πλευρά», υπογράμμισε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – Πυρκαγιά σε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More