Εμβολιασμοί κατ’ οίκον: Υποτονική η συμμετοχή των ιατρών

Χαμηλό είναι το ενδιαφέρον από τους ιδιώτες γιατρούς για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών πολιτών, που δεν είναι σε θέση να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Στην Αθήνα είχαν δηλώσει ενδιαφέρον 80 γιατροί και πολυϊατρία, αλλά έχουν υπογραφεί μόνο 18 συμβάσεις. 

Μικρό είναι το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει έως τώρα οι ιδιώτες γιατροί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών πολιτών, που δεν είναι σε θέση να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό πως από την Αθήνα είχαν δηλώσει ενδιαφέρον 80 γιατροί και πολυϊατρία, αλλά έχουν υπογραφεί μόνο 18 συμβάσεις.

Αυτό έδειξε και η νέα έκκληση που απηύθυνε τη Δευτέρα (19/07) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στους ιδιώτες γιατρούς στην επίσημη ενημέρωση, προκειμένου να συνεργαστούν σε αυτό το επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πλατφόρμα άνοιξε την Τρίτη (20/07) και οι εμβολιασμοί γίνονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που φιλοξενεί η εφημερίδα «Καθημερινή», από την Αθήνα είχαν δηλώσει συνολικά ενδιαφέρον περίπου 80 γιατροί και πολυϊατρεία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης έχει ολοκληρωθεί σε 18 περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην «Καθημερινή» σημείωσε ότι απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης, αφού απαιτείται και αντίγραφο της άδειας λειτουργίας ιατρείου, και επεσήμανε ότι μία βεβαίωση ότι ο γιατρός είναι μέλος του συλλόγου θα έπρεπε να αρκεί για να προχωρήσει η διαδικασία. Σημειώνεται ότι εξαρχής ο σύλλογος είχε καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον κ. Πατούλη τις επόμενες ημέρες θα απευθύνει και νέα έκκληση στους γιατρούς.

Υποτονική η συμμετοχή και στην Πάτρα

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ως «αναιμικό» χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον των γιατρών κυρίως της περιφέρειας η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και α΄ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αννα Μαστοράκου. Στην Πάτρα αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ γιατροί, εκ των οποίων οι τέσσερις προχώρησαν στην υπογραφή συμβάσεων. «Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε με τους υπάρχοντες γιατρούς», επισημαίνει η κ. Μαστοράκου, που σημειώνει ότι εάν οργανωθεί καλά η διαδικασία των εμβολιασμών κατ’ οίκον, θα καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος. Η διαδικασία είναι ανοιχτή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπογράψουν σύμβαση και άλλοι γιατροί.

Σύμφωνα με την ίδια απαιτείται καλή συνεργασία δήμων, περιφερειακών ενοτήτων και υγειονομικών περιφερειών τόσο για την καταγραφή των δικαιούχων, όσο και για τον καλό συγχρονισμό και τη γεωγραφική κατανομή των εμβολιασμών. «Το να φεύγει ένας γιατρός από το ιατρείο του για να επισκεφθεί δέκα σπίτια για να εμβολιάσει ασθενείς είναι πολύπλοκο στην οργάνωσή του», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς, οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα γίνονται και από κλιμάκια της επιχείρησης «Ελευθερία» και ήδη, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, υπάρχει μια σκέψη για ενεργοποίηση και προσωπικού κέντρων υγείας, αλλά μόνον ως τελευταία λύση, με δεδομένο ότι ήδη οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας.

Αναφορικά με την καταγραφή των δικαιούχων, από την Τρίτη (20/07) έχει δοθεί η δυνατότητα σε θεράποντες ιατρούς να δηλώσουν ασθενείς τους που έχουν σοβαρή δυσκολία μετάβασης σε εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να δρομολογηθεί ο εμβολιασμός τους. Κατά πληροφορίες, μόνο την πρώτη ώρα από το πρωί της Τρίτης (20/07) που άνοιξε η πλατφόρμα καταγράφηκαν περισσότερες από 100 σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όταν κάποιος δηλωθεί στο σύστημα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του.

ΠΗΓΗ: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΙΚΑ NEWS.( Read More )