Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζάκυνθος -“Γκιόστρα”: Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι μικροί ιππότες – Σήμερα οι ιππικές επιδείξεις (video)

Καταχειροκροτήθηκαν οι μικροί ιππότες της Ζακύνθου, που πρόσφεραν ένα μοναδικό θέαμα σε όσους παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας της “Giostra di Zante”, στην πλατεία Σολωμού.

Είκοσι ένας ιππότες, από 4,5 έως 12 ετών, έτρεξαν φορώντας τις μεσαιωνικές στολές τους και προσπάθησαν να περάσουν μέσα από έναν κρίκο το ιπποτικό τους κοντάρι. Άλλοι με επιτυχία, άλλοι όχι… Το σίγουρο είναι ότι παιδιά, γονείς και θεατές το καταδιασκέδασαν και ταξίδεψαν για λίγες ώρες στην μεσαιωνική εποχή.

Τα χθεσινά δρώμενα ξεκίνησαν με παρέλαση των λιλιπούτειων ιπποτών και των λοιπών αντιπροσωπειών, που συμμετέχουν στην Γκιόστρα. Ακολούθησαν ακροβατικές επιδείξεις. Αμέσως μετά οι 21 διαγωνιζόμενοι έδωσαν τον όρκο των ιπποτών και… ρίχτηκαν στη “μάχη”.

Σήμερα, τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των ομάδων και στις 8 στην πλατεία Σολωμού, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να μπορούν να τρέξουν τα άλογα, θα διεξαχθεί το αγώνισμα της Γκιόστρας και οι ιππικές επιδείξεις δεξιοτεχνίας.

Θα ακολουθήσουν δρώμενα από τις συμμετέχουσες ομάδες και η τελετή λήξης των τριήμερων, μοναδικού μεσαιωνικού χρώματος, εκδηλώσεων. Η “Giostra di Zante”, η μεγάλη, εντυπωσιακή και μοναδική στην Ελλάδα Πανευρωπαϊκή γιορτή μεσαιωνικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναβίωσε φέτος, μετά από 2 χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δρώμενο έφιππων αγώνων δεξιοτεχνίας αλόγων και αναβατών όπου, μεταξύ άλλων, ο ιππότης πρέπει να αποσπάσει με το κοντάρι του, έναν κρίκο ο οποίος είναι κρεμασμένος σε μια ξύλινη κατασκευή. Ιστορικά ξεκίνησε γύρω στο 1500 από την Ιταλία. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε στα Ιόνια Νησιά, όπου οι αριστοκράτες της εποχής επεδείκνυαν τις ικανότητές τους, ενώ μετείχαν και λαϊκοί σε υποστηρικτικούς ρόλους. Μάλιστα, ήταν η μόνη μέρα, που επιτρεπόταν στις γυναίκες να εμφανίζονται στα παράθυρα των σπιτιών τους.

Στην φετινή Γκιόστρα θα λάβουν μέρος αντιπροσωπείες από την Ιταλία η ομάδα Giostra Cavalleresca di Sulmona, από το Σαν Μαρίνο η ομάδα La Corte di Olnano e la Compagnia dell‘Istrice και ο Δήμαρχος του Σαν Μαρίνο ως επίσημος καλεσμένος, η ομάδα Krumlovští pištci από την Τσεχία, καθώς και από την Κροατία η ομάδα Viteško Alkarsko Društvo Sinj. Από τα Ιόνια Νησιά θα παρευρεθούν ομάδες, όπως το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, το Λύκειο Ελληνίδων Κεφαλονιάς (παράρτημα Αργοστολίου), ο χορευτικός Σύλλογος Ιθάκης «Χαρίλαος Τσιγώνιας», ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας. Από την Ζάκυνθο συμμετέχουν, η ομάδα « Συκολιθιά» Αμπελοκήπων, ο σύλλογος Σκουλικάδου «Ερωτόκριτος» η Ολυμπιάδα Ζακύνθου, η Σχολή Χορού «Παλμός» Ανδριανής Μαρούλη, και η Σχολή Χορού Σόνιας Μηχανού.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Παπαδημητρίου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More