ΗΠΑ: Ανήσυχοι οι αξιωματούχοι ασφάλειας για τις εγχώριες απειλές ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

Οι εθνικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και οι τοπικές απειλές προς τους εργαζόμενους στις κάλπες αναδεικνύονται ως μεγαλύτερη ανησυχία από την ξένη ανάμειξη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματικούς κυβερνοασφάλειας και επιβολής του νόμου.
Σε σχέση με παρελθούσες εκλογικές αναμετρήσεις όπου διεθνείς παράγοντες προσπάθησαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική
Η Ρωσία και το Ιράν, που κατηγορούνται για ανάμειξη σε προηγούμενες αμερικανικές εκλογές μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης, έχουν βυθιστεί στις δικές τους κρίσεις – τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις μαζικές ιρανικές διαδηλώσεις – και δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί ότι στοχεύουν αυτές τις εκλογές, δήλωσαν δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν στις ποινικές υποθέσεις, μονάδες πληροφοριών της Ρωσίας και του Ιράν ανέπτυξαν χάκερ και ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την ψηφοφορία και να σπείρουν διχόνοια.
Η εκλογική ακεραιότητα ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο πρώην Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κάνει ψευδείς ισχυρισμούς ότι τις εκλογές του έκλεψε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν μέσω εκτεταμένης νοθείας ψηφοφόρων.
«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε καμία συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή για παραβίαση ή διακοπή της εκλογικής υποδομής», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας Jen Easterly κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης για την ασφάλεια των εκλογών την περασμένη εβδομάδα.
Επομένως το τρέχον περιβάλλον εκλογικής απειλής είναι πιο περίπλοκο από ποτέ“, πρόσθεσε η Easterly, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ (CISA).
Οι Ρεπουμπλικάνοι στοχεύουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο σημαντικά μέρη της νομοθετικής ατζέντας του προέδρου.
Από το 2020, έχουν αναφερθεί πολυάριθμα περιστατικά εργαζομένων στις δημοσκοπήσεις που δέχθηκαν απειλές, παρενοχλήσεις ή επιθέσεις από υποστηρικτές του Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Τραμπ κέρδισε αυτές τις εκλογές.
«Υπάρχει πολλή ρητορική σχετικά με τη βία κατά των εργαζομένων στις κάλπες», είπε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο οποίος συμμετέχει στις προσπάθειες να αποτραπεί η διάδοση παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τις εκλογές.
«Έχουμε λοιπόν ξεκινήσει να… διερευνήσουμε επιθετικά όλες αυτές τις απειλές», είπε η αξιωματούχος.
Πηγή:Reuters
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More