ΗΠΑ: Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν κοντά στις ακτές της Αλάσκας

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία αναχαίτισε τη Δευτέρα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 κοντά στις ακτές της Αλάσκας, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της αεροπορικής ασφάλειας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD).

Δύο καταδιωκτικά «αναχαίτισαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά ρωσικά Tu-95 Bear-H κατά την είσοδό τους στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Αλάσκας», δήλωσε η NORAD σε ανακοίνωση.

Τα ρωσικά αεροσκάφη «έμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Καναδά», διευκρίνισε η βορειοαμερικανική διοίκηση.

Η ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής άμυνας (Adiz) είναι μια περίμετρος στην οποία η αεροπορική κυκλοφορία παρακολουθείται από τον στρατό μιας ή περισσοτέρων χωρών, πέραν του εθνικού εναερίου χώρου της, για να έχει επιπλέον χρόνο να αντιδράσει σε περίπτωση εχθρικού ελιγμού.

Η ζώνη της Αλάσκας εκτείνεται έως και 320 χλμ από τις ακτές.

Την στιγμή όπου η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι μεγάλη λόγω των πυρηνικών απειλών της Μόσχας, ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε ότι η ρωσική δραστηριότητα στην αμερικανική ζώνη αναγνώρισης «δεν θεωρείται ως απειλή ή ως πρόκληση».

Οι αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών σε αυτή την ζώνη που βρίσκεται πολύ κοντά στην ρωσική Άπω Ανατολή είναι σχετικά συχνές.

«Η NORAD χρησιμοποιεί μια πολυ-επίπεδη άμυνα δορυφόρων, ραντάρ εδάφους, αερομεταφερόμενων ραντάρ και μαχητικών αεροσκαφών για την ταυτοποίηση οποιουδήποτε αεροσκάφους και την αναγνώριση κάθε ανάρμοστης ενέργειας» προειδοποίησε ο αμερικανικός στρατός. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά επιλογών για να προασπίσουμε στην κυριαρχία της Βόρειας Αμερικής και της Αρκτικής».

Η Ρωσία διεξάγει την ετήσια στρατιωτική άσκηση “Grom” αυτήν την χρονική περίοδο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More