ΗΠΑ: Η Γερουσία υιοθέτησε νομοσχέδιο για περιορισμό της βίας με πυροβόλα όπλα, ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε αργά  χθες Πέμπτη  νομοσχέδιο με σκοπό να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται στέρηση της πρόσβασης σε αυτά για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και προγράμματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ψυχική υγεία και για την ασφάλεια στα σχολεία.

Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε με 65 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά, θεωρείται πρακτικά βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα.

Αν και δεν συγκρίνεται με τα μέτρα που ζητούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είναι το πρώτο βήμα  για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες και χαρακτηρίζεται από τους ακτιβιστές που αγωνίζονται για να περιοριστούν τα πυροβόλα όπλα, ως θετικό.

Η έγκρισή του από την ομοσπονδιακή άνω Βουλή καταγράφηκε μερικές ώρες μόλις μετά την κατάργηση από το Ανώτατο Δικαστήριο  των «περιορισμών» στην οπλοφορία που προέβλεπε νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενδεικτικό και του χάσματος που υπάρχει για τα όπλα στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι την καθαρή πλειοψηφία των μελών στην σύνθεση του Δικαστηρίου, την έχουν οι συντηρητικοί.

Ο νόμος αυτός, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1913, απαιτούσε άδεια οπλοφορίας, η οποία χορηγείτο μόνο σε όσους είχαν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν πως θα χρειαζόταν να αμυνθούν σε δημόσιο χώρο, είτε λόγω του επαγγέλματός τους είτε λόγω απειλών που είχαν δεχθεί. Αν τη λάμβαναν, επιτρεπόταν να τα φέρουν, πάντως κρυμμένα.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από Δημοκρατικούς πολιτικούς, ανακοινώθηκε ενώ οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με έξαρση της εγκληματικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα και τρομακτική σειρά σφαγών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση, για την απόφαση της Γερουσίας  να εγκρίνει το νομοσχέδιο,  διαβεβαιώνοντας πως θα συμβάλλει να προστατεύονται περισσότερο οι Αμερικανοί και τα παιδιά στα σχολεία και καλώντας την κάτω Βουλή να τον εγκρίνει το συντομότερο δυνατό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy