Η “Αναφορά Φτώχειας 2022” από το Ελληνικό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας

Στην κοινωνική κρίση και στις ανισότητες που έχουν προκύψει τόσο από την πανδημία Covid-19 όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία επικεντρώνεται η φετινή αναφορά για την φτώχεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας,. Το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της φτώχειας, παρουσίασε στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και έρευνας που διεξήγαγε το ΕΔΚΦ σε συνεργασία με οργανώσεις – μέλη του δικτύου και άλλες κοινωνικές οργανώσεις.

Yψηλό ποσοστό καταγράφει η φτώχεια μεταξύ ανηλίκων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 32% των παιδιών κινδύνεψε από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΔΚΦ ως μεγαλύτερο πρόβλημα της περιόδου αναδεικνύεται αυτό της ενεργειακής φτώχειας:

 το 84,6% των ερωτηθέντων (ωφελούμενοι των οργανώσεων) δήλωσε πως αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια
το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έλλειψη επαρκών πόρων
 το 18,3% ανέφερε ανεργία
το 15% θέματα στέγης
και 12,5% επισιτιστική ανασφάλεια

Παράλληλα, το 38,5% των ερωτηθέντων δυσκολεύονται πάρα πολύ να επιβιώσουν και για το 23,1% η κατάσταση χειροτερεύει.

«Η αξιοπρεπής διαβίωση είναι βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, όχι μόνο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κι αυτών που φιλοξενούνται», επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελληνικού δικτύου για την καταπολέμηση της φτώχειας, Παναγιώτα Αρβανίτη.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι «ο προνοιακός βραχίονας δουλεύει κατά των ανισοτήτων και απαιτεί πολύ υψηλές γενναιόδωρες παροχές και πολύ υψηλές δαπάνες. Δεν μπορείς να στοχεύεις στην φτώχεια. Πρέπει να στοχεύεις σε διευρυμένα στρώματα». Όπως είπε, απαιτούνται γενναία μέτρα για τους ακραία φτωχούς, μεγαλύτερη επιδότηση ενοικίου, κάρτα αλληλεγγύης και νόμος για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, ενώ για τους αδύναμους και τα μεσαία στρώματα αναγκαία είναι η κατάργηση του εν ισχύ πτωχευτικού νόμου, ο έλεγχος των airbnb, και τράπεζα στέγης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «καταστρέφει το τρίπτυχο που χτυπάει τη φτώχεια».

Στην ανάγκη να αναπτυχθούν ενταξιακές ή συμπεριληπτικές πολιτικές αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη. α έχουν εισόδημα, βοηθώντας ευρύτερα τη γειτονιά και την κοινότητα», σημείωσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More