Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κούβα καταδικάζει 381 άτομα για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι αρχές της Κούβας καταδίκασαν 381 άτομα που συμμετείχαν σε πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον περασμένο Ιούλιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εισαγγελέας.

Από αυτούς, 36 άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως και 25 ετών για εξέγερση.

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Κούβα στις 11 και 12 Ιουλίου με τους διαδηλωτές να ζητούν «ελευθερία» εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας, ελλείψεων σε φάρμακα και τρόφιμα και οργής κατά της κυβέρνησης.

Η καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας άφησε έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και 1.300 άτομα υπό κράτηση, σύμφωνα με την οργάνωση πολιτών Justicia 11J.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι όσοι καταδικάστηκαν τη Δευτέρα αντιμετώπιζαν ως επί το πλείστον «εγκλήματα εξέγερσης, δολιοφθοράς, ληστείας με βία και άσκηση βίας, επίθεσης, περιφρόνησης (της αρχής) και δημόσιας τάξης».

Μεταξύ των καταδικασθέντων περιλαμβάνονται «16 νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών».

Σε 297 συνολικά επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, ενώ στους υπόλοιπους 84, μεταξύ των οποίων 15 νέοι, δόθηκε η δυνατότητα να μετατρέψουν τις ποινές τους με κοινωφελή εργασία.

Αν και οι Κουβανοί ενηλικιώνονται νομικά μόλις στα 18, η ποινική ευθύνη εφαρμόζεται από την ηλικία των 16 ετών.

Τον Ιανουάριο, οι αρχές δήλωσαν ότι 790 άτομα είχαν διωχθεί για τις διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οργάνωση των διαδηλώσεων.

Η Ουάσινγκτον κατακεραύνωσε την Αβάνα για τη σκληρότητα των ποινών και απαίτησε την απελευθέρωση όλων όσων συνελήφθησαν για τις διαδηλώσεις.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More