Η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου αναμένεται να ξεκλειδώσει τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος

Το Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών SLAC του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας παρουσίασε τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου με ανάλυση 3,2 megapixel, η οποία μπορεί να διακρίνει μια μπάλα του γκολφ από απόσταση 24 χιλιομέτρων.

Η κάμερα έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, ζυγίζει τρεις τόνους και διαθέτει έναν οπτικό φακό με διάμετρο 1.65 μέτρων. Αν και η συναρμολόγησή της δεν έχει ολοκληρωθεί, όλα τα μηχανικά της εξαρτήματα βρίσκονται πλέον σε ένα καθαρό δωμάτιο στο εργαστήριο. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για την κατασκευή της, και προβλέπεται να αποσταλεί στο αστεροσκοπείο Vera C. Rubin στη Χιλή τον Απρίλιο του 2023.

(Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory)

Μόλις εγκατασταθεί, η κάμερα θα τραβά πανοραμικές φωτογραφίες ολόκληρου του νότιου ουρανού – μία φωτογραφία κάθε λίγες νύχτες για δέκα χρόνια.

«Η κάμερα θα καταγράφει τον νότιο νυχτερινό ουρανό για μια δεκαετία, δημιουργώντας έναν θησαυρό δεδομένων που οι επιστήμονες θα μελετήσουν για να κατανοήσουν καλύτερα μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης», εξηγεί σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του SLAC.

(Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory)

Οι φωτογραφίες που θα τραβά η κάμερα είναι τόσο μεγάλες που θα χρειάζονταν 378 4Κ ultra-high-definition τηλεοράσεις για να προβληθούν σε πλήρες μέγεθος. Τέλος, το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι αισθητήρες απεικόνισης να είναι σε θέση να εντοπίζουν αντικείμενα 100 εκατομμύρια φορές πιο αμυδρά από εκείνα που είναι ορατά με γυμνό μάτι – πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να δείτε ένα κερί από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

 

ΠΗΓΗ: Studyfinds

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More