Η Ουκρανία σταμάτησε τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ

Η Ουκρανία ανέστειλε τη λειτουργία του νότιου κλάδου του πετρελαιαγωγού «Druzhba» (Φιλία) που διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος, μετέδωσε το RIA Novosti, επικαλούμενο τη ρωσική εταιρεία εξαγωγής πετρελαίου Transneft. Όπως διευκρινίζεται, η μεταφορά πετρελαίου έχει ανασταλεί για αόριστο χρονικό διάστημα.

«Στην Ουκρανία, το τμήμα του πετρελαιαγωγού Druzhba, από το Μπροντ μέχρι τα Καρπάθια, είναι αποκλεισμένο», δήλωσε ο Igor Demin, σύμβουλος του προέδρου της Transneft.

Ο Ντεμίν σημείωσε ότι οι παραδόσεις συνεχίζονται μέσω του λευκορωσικού τμήματος του αγωγού.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο διέκοψε τη ροή πετρελαίου προς την Ουγγαρία μέσω του αγωγού Druzhba, εξηγώντας ότι η αναστολή της λειτουργίας του αγωγού συνδέθηκε με ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το Κίεβο ανακοίνωσε αργότερα τα δικά του σχέδια για αύξηση των τελών διαμετακόμισης για το ρωσικό πετρέλαιο που διέρχεται από τον αγωγό προς την ΕΕ, λόγω του υψηλότερου κόστους που προκύπτει από τις ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Τα τέλη για τη μεταφορά – διαμετακόμιση ουκρανικού πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί δύο φορές φέτος. Η τελευταία αύξηση, τον Απρίλιο, οδήγησε σε συνολική αύξηση των τελών κατά 51%.

Ο πετρελαιαγωγός Druzhba κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αγωγών στον κόσμο, μεταφέροντας πετρέλαιο πάνω από 4.000 χιλιόμετρα από τη Ρωσία σε διυλιστήρια στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Politika.rs

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy