Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράν: Τουλάχιστον 122 νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων – Ανάμεσά τους 27 παιδιά

Στο Ιράν, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που πλέον έχουν μπει στην 5η εβδομάδα τους. Διεθνείς Ανθρωπιστικές Οργανώσεις μιλούν για 122 νεκρούς, ανάμεσά τους 27 παιδιά. Ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκίνηση των διαδηλώσεων, την ώρα που νέες εικόνες δείχνουν τη βίαιη καταστολή τους από τις ιρανικές αρχές.

Ξεχειλίζει η οργή στο Ιράν

Περισσότεροι από 120 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, οι οποίες ξέσπασαν στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με νέο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

Προηγούμενος απολογισμός της ίδιας ΜΚΟ έκανε λόγο για τουλάχιστον 108 νεκρούς.

Ο θάνατος της Αμινί αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας. Η νεαρή Κούρδισσα πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Όπως ανέφερε η IHR, 122 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστολή των διαδηλώσεων που σημειώνονται σε πολλές πόλεις του Ιράν.

Εξάλλου στην πόλη Ζαχεντάν, στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουτσιστάν, τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τον βιασμό ενός κοριτσιού από αστυνομικό.

Μεταξύ των νεκρών τόσο στις διαδηλώσεις για την Αμινί όσο και σε αυτές στη Ζαχεντάν περιλαμβάνονται 27 παιδιά, επεσήμανε η ΜΚΟ.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να αλλάξει με το Ιράν

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More