Κέρκυρα: Βράβευση του Δήμου για την ενεργειακή μετάβαση των Διαπόντιων Νησιών

Με το βραβείο Islands Gamechanger Award της ευρωπαϊκής επιτροπής, τιμήθηκε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Κέρκυρας, η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Παναγιώτα Τζάνε, «εδώ και τρία χρόνια, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έχει μπει στο χάρτη της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά με τη βράβευση του Δήμου με το Ευρωπαϊκό βραβείο Islands Gamechanger Award για το έργο «Δίκαιη Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση των Διαποντίων Νήσων».

Πρόκειται για μια πρόταση χρηματοδότησης που είχε κατατεθεί από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και την Αντιδήμαρχο Παναγιώτα Τζάνε στον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό New Energy Solutions Optimized for Islands και είχε εγκριθεί, λαμβάνοντας μάλιστα την υψηλότερη βαθμολογία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο αφορά:

1ον) Την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων της Ερείκουσας και των Οθωνών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2ον) Τη μετατροπή του λιμανιού στο Μαθράκι σε μια «έξυπνη» Μαρίνα, που θα διαθέτει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μικρή μονάδα αφαλάτωσης, νέο ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό καθώς και πράσινα σημεία συλλογής αποβλήτων.

Ήδη υπάρχει χρηματοδότηση 60.000 ευρώ για τις μελέτες.

Αυτή τη στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές τεχνικο – οικονομικές μελέτες για τα τρία νησιά με τη συμβολή του δικτύου ΔΑΦΝΗ, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και δύο ευρωπαϊκών οργανισμών.

Χάρη σε αυτό το βραβείο, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα λάβει επιπλέον τεχνική υποστήριξη από τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά» με στόχο την περαιτέρω ωρίμανση του έργου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More