Καρδίτσα: Διημερίδα στο Μουζάκι για τις φυσικές καταστροφές

Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «ΠΙΝΔΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ» και ο Δήμος Μουζακίου πραγματοποίησαν στο Μουζάκι και ειδικότερα στο ξενοδοχείο MOYZAKI PALACE,  διημερίδα με θέμα: «ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – ΙΑΝΟΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ».

Συνδιοργανωτές ήταν επίσης η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, καθώς επίσης η διημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το συντονισμό της είχε ο Δ/ντής του ΔΙΚΤΥΟΥ κ. Χρήστος Γκρέκος.

Στόχος της διημερίδας ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ, να συζητηθεί η πορεία αποκατάστασης των καταστροφών και να προταθούν επιπρόσθετα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Οι εισηγήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς, ανώτατα στελέχη και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Από όλες τις παρουσιάσεις και τις τοποθετήσεις έγινε απολύτως σαφές πως ο ΙΑΝΟΣ ήταν ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενα που χτύπησε πολλαπλώς το Νομό Καρδίτσας και αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα λεπτομερή στοιχεία που παρατέθηκαν από εισηγητές για τη σφοδρότητα του μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος ουσιαστικά ήταν μη αντιμετωπίσιμος όταν εμφανίστηκε, καθώς παράλληλα, υπογραμμίσθηκε η απόλυτη ανάγκη εκπόνησης ενός συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλα τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις δυσμενέστατες συνέπειές της που όσο περνάει ο καιρός γίνονται ολοένα και πιο δραματικές.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκαναν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, που χαρακτήρισε την 18η Σεπτεμβρίου, «μαύρη» επέτειο για το Νομό Καρδίτσας και ειδικά για το Δήμο Μουζακίου που υπέστη αμέτρητα πλήγματα, ο Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ και Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου που ανέφερε ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίες προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Υάκινθος ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία των διοργανωτών καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει πλούσιο υλικό για τον ΙΑΝΟ, τα ακραία φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους και η ευκαιρία της παρουσίασης που δίδεται είναι μοναδική για όλους.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη οι Βουλευτές Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός και κα. Ασημίνα Σκόνδρα καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος.

Κατά τη δεύτερη ημέρα αναλύθηκαν τρόποι καταγραφής των περιβαλλοντικών δεδομένων και της εξέλιξης φαινομένων. Επίσης συζητήθηκε και ο μεγάλος στόχος της Δημοτικής αρχής του Δ. Μουζακίου για ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής του Παμίσου στο Μουζάκι, για την οποία μάλιστα ειπώθηκε πως έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με αρμόδιες Υπηρεσίες.
Επίσης έγινε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές παραποταμίως στο Μουζάκι, στη γέφυρα Μπαλάνου, τη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου καθώς και στην περιοχή της Πύλης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy