Κοινό μέτωπο Μητσοτάκη – Ντράγκι στη Σύνοδο Κορυφής – Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το βλέμμα όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής με ατζέντα την διεύρυνση καθώς οι 27 ηγέτες αναμένεται να καλωσορίσουν την Ουκρανία και την Μολδαβία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στην ατζέντα βρίσκεται η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κατεβαίνει με κοινή θέση με τον Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα της ενέργειας. Παράλληλα θα αναδείξει τον τουρκικό επεκτατισμό, τις απειλές και τις κλιμακούμενες προκλήσεις που δέχεται η χώρα.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν. Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα χορηγήσουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι μία αποφασιστική στιγμή για την ΕΕ. Είναι επίσης μία γεωπολιτική επιλογή που θα κάνουμε σήμερα και είμαι πεπεισμένος ότι θα χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ουκρανία και την Μολδαβία και θα εκφράσουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία» ανέφερε.

Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι λαμβάνει χώρα επίσης «σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, σημαντική στιγμή γιατί υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία που αφορά στα δυτικά βαλκάνια, να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα». Συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις στη Βουλγαρία, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

«Με τη γαλλική προεδρία βάζουμε προτάσεις στο τραπέζι για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy