Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αίρει αδικίες

 

«Η γυναίκα απαλλάσσεται από το δεσποτικό καθεστώς να χρειάζεται η έγκριση ενός συζύγου ή ενός συντρόφου για να χρησιμοποιήσει το βιολογικό της υλικό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης στην ομιλία του για το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αξίζει να συζητηθεί ανοικτά σε όλη την κοινωνία, καθώς η πρόκληση συνδέεεται και με εθνικά στοιχήματα, με δικαιώματα και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη είναι διαρκές και η πολιτεία έχει χρέος να σχεδιάζει σε ένα κοινωνικό πρόγραμμα όλες τις επιμέρους δράσεις της, σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προστίθεται στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την κοινωνική πολιτική.

Με το νομοσχέδιο αυξάνεται στα 54 έτη από τα 50 που είναι σήμερα το ηλικιακό όριο για την υποβολή μιας γυναίκας σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού και για κοινωνικούς λόγους, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να κάνει ελεύθερη χρήση του γενετικού του υλικού χωρίς τη συναίνεση και την ενημέρωση του ή της συντρόφου του.

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει την στάση της»

Με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη: «Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας. Η δημοκρατία στο τέλος εξοστρακίζει αυτούς την υπονομεύουν».

«Ζητώ από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει τη στάση της. ‘Εχετε την ευκαιρία να υπερβείτε το κλίμα τοξικότητας που δυστυχώς έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο. Είναι δύσκολες οι συνθήκες, δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποδεικνύει στην πράξη ότι η κυβέρνηση είναι προοδευτική και διαβεβαίωσε ότι θα μείνει στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τα ασυνόδευτα ανήλικα και το πώς επιλύθηκε το θέμα, για  τις εκ γενετής παραλλαγές φύλλου και τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης για τοξικομανείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν στόχο τον συγχρονισμό στις ταχύτητες που επιβάλλει η ζωή, μακριά από υπερβολές που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή. Είναι αλλαγές με κοινωνικό αποτύπωμα.Προσθέτουμε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ισότητας και ισοτιμίας».

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy