Λέκκας για καταστροφές στην Αγ. Πελαγία: Περιμέναμε 30-40 χιλιοστά βροχής και έπεσαν 130 – Ακραίο φαινόμενο που εξελίχθηκε σε 30 λεπτά

«Εκεί που αναμενόταν ύψος βροχής 30-40 χιλιοστών, σύμφωνα με δεδομένα υπερέβη τα 100-130 εκατοστά. Έπεσε στη λεκάνη της Αγ. Πελαγίας που έχει έκταση 3,4 χιλιομέτρων και είναι επικλινής. Επομένως, όταν έπεσε η βροχή παρασύρθηκε απευθείας προς τα κατάντη και μαζί παρασύρθηκαν μεγάλοι όγκου εδάφους, αυτοκίνητα, δέντρα, τα οποία όταν έφτασαν στα όρια του οικιστικού ιστού, δεν μπορούσαν να παραληφθούν από τα αντιπλημμυρικά έργα και τους πλακοσκεπείς αγωγούς, με αποτέλεσμα να έχουμε απόφραξη της εισόδου και να υπερχειλίσουν τα νερά μέσα στον οικισμό», δήλωσε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει διαμορφωθεί άποψη για τα αίτια της καταστροφής στην Αγ. Πελαγία της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ένα ακραίο φαινόμενο που εξελίχθηκε σε 30 λεπτά, με το πλημμυρικό κύμα, η ταχύτητα του οποίου θα υπολογιστεί αύριο όπως είπε, να διαρκεί 7-8 λεπτά.

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση ξαφνικής πλημμύρας που εξελίσσεται και εντάσσεται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση, επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More