Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μουσείο Αλοννήσου: Η Ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού μέσα από το μεράκι ενός ιδιώτη

Η Αλόννησος και τα ερημονήσια της ήταν και είναι ένα τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη και του δημιουργεί μια έντονη διάθεση εξερεύνησης με τις συχνές εναλλαγές από νησί σε νησί, την ηρεμία, την παράξενη μορφολογία και τα εμφανή ιστορικά ίχνη

 

Θρύλοι και παραδόσεις, συνήθειες, καθημερινή ζωή, εργαλεία δουλειάς, θησαυροί πειρατικοί, νάρκες από τους παγκόσμιους πολέμους, φορεσιές, χρηστικά αντικείμενα, μυστήρια, ναυάγια και ότι ακόμα ο νους μπορεί να περιλάβει ως εικόνες, υπάρχουν στο ιδιωτικό Μουσείο Μαυρίκη, ενός ανθρώπου που από τα 12 του χρόνια, όταν έγινε ένας από τους πρώτους μάρτυρες του τεράστιου ενάλιου αρχαιολογικού θησαυρού, του ναυαγίου της Περιστέρας, το έβαλε πείσμα να μάθει την ιστορία του τόπου του, γιατί κανένας δεν ασχολούνται και κανένας όπως λέει δεν νοιάζονταν. Απαιτήθηκαν 40 ολόκληρα χρόνια από το 1982 μέχρι σήμερα για να γίνει γνωστή η ιστορία του ναυαγίου, η Αλόννησος.

 

Η ΕΡΤ συνάντησε τον Κώστα Μαυρίκη και μίλησε μαζί του για όλες αυτές τις σπουδαίες συλλογές που έχει στην κατοχή του και οι οποίες αποτελούν μέρους του πλούτου του νησιού.

 

Το Μουσείο 

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αλοννήσου αποτελεί  «κιβωτό» γνώσεων  σε έναν  τόπο που «πλημμυρίζει» από ιστορία και παραδόσεις. Το εντυπωσιακό πετρόχτιστο κτίριο που το στεγάζει βρίσκεται στο Πατητήρι. Το μουσείο είναι ιδιωτικό και λειτουργεί από το 2001, με την πρωτοβουλία των  Κωνσταντίνου και Αγγέλας Μαυρίκη.

Στον πρώτο όροφο του Μουσείου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα  να θαυμάσει αρχαιοελληνικά  κειμήλια καθώς και όπλα ή αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν  στα πολεμικά πλοία και πειρατικά καράβια. Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή που «ζωντανεύει» τη θρυλική ζωή των πειρατών οι οποίοι έδρασαν από τον 16ο έως τον 18ο  αιώνα και ακόμη «πρωταγωνιστούν»  στη φαντασία μικρών και μεγάλων. Στον υπόγειο χώρο βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που διαθέτει παραδοσιακά αντικείμενα της Αλοννήσου. Από το ξυράφι του κουρέα και την τεράστια παλιά πρέσα του ελαιοτριβείου μέχρι τις παραδοσιακές φορεσιές, το μουσείο εγγυάται ένα σύντομο αλλά  συναρπαστικό ταξίδι στην παραδοσιακή νησιωτική ζωή.

Το πιο πρόσφατο μουσείο που εγκαινιάστηκε στην Αλόννησο, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, είναι το Υποβρύχειο Μουσείο της Περιστέρας Αλοννήσου, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε έχοντας το απαραίτητο δίπλωμα κατάδυσης ή να καταδυθείτε ψηφιακά μέσω συστήματος τεχνητής πραγματικότητας στο Παλιό Σχολείο, στη Χώρα Αλοννήσου όπου στεγάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Κοινού για τις Ενάλιες Αρχαιότητες.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More