Μπαλτζώης και Παπαφλωράτος για τον Έβρο: Οι Τούρκοι ήθελαν θανάτους σε ελληνικό έδαφος

Ακραία εικόνα με 92 γυμνούς μετανάστες, εγκαταλειμμένους ανάμεσα σε αγκάθια, λάσπες και τα νερά του ποταμού Έβρου. Είναι το ντοκουμέντο της ντροπής που μαρτυρά την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία αλλά και τον τρόπο συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών.

Ο Νομικός και Διεθνολόγος, Ιωάννης Παπαφλωράτος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” τόνισε ότι είναι κρίσιμη η περίοδος μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία. “Ελπίζουμε να σταματήσει αυτό μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Είναι ένας υβριδικός πόλεμος στον Έβρο. Ασύμμετρη απειλή που έχει εκδηλωθεί από το 2020. Πήρε την απάντηση τότε, θα πάρει και πάλι την απάντηση. Οι κανόνες που διέπουν το ελληνικό κράτος είναι σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια. Είναι μία εξευτελιστική εικόνα που σόκαρε τους πάντες και που φαντάζομαι ότι στην Ευρώπη θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις” σημείωσε.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μέχρι το Σάββατο μια άσκηση στην Ίμβρο. Η άσκηση αυτή περιλαμβάνει σχέδιο αποβάσεως και καταλήψεως νήσου. Φυσικά δεν μιλάμε ούτε για τις Βαλεαρίδες Νήσους, ούτε για την Κορσική, ούτε για τη Σικελία. Είναι πρόδηλο ποιες νήσους απειλούν οι Τούρκοι και ποιες νήσους αφορά αυτή η άσκηση. Μακάρι να κατεβούν οι τόνοι σε επίπεδο ρητορείας. Δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Περιμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο πράξεων. Πολύ φοβούμαι ότι μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να κατέβουν ούτε οι τόνοι, ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πράξη. Διότι παίζει αυτό το χαρτί ο Ερντογάν, καθώς δεν μπορεί να παίξει κανένα άλλο χαρτί. Δεν μπορεί να παίξει την οικονομία, η οποία είναι σε μαύρα χάλια. Δεν έχει να επιδείξει κάποια σημαντική επιτυχία. Άρα θα προσπαθήσει να πείσει την εσωτερική κοινή γνώμη ότι η χώρα του έχει καταστεί μια παγκόσμια δύναμη και γι αυτό πρέπει να επανεκλεγεί” πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο Αντιστράτηγος ε.α, Γιάννης Μπαλτζώης, αναφέρθηκε σε άρθρο των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία δημιουργεί θέμα και μέσα στο ΝΑΤΟ πλέον. “Δηλαδή αρχίζουν οι φωνές στην Αμερική ότι έχουμε ένα πρόβλημα μέσα στο ΝΑΤΟ και πρέπει να το επιλύσουμε πλέον αυτό. Υπάρχει κι ένα άρθρο της Αλ Αραμπίγια αυτές τις μέρες που λέει τα ίδια πράγματα, ότι πάνε για επεισόδιο, πάει κάτι να γίνει και κάτι πρέπει να γίνει. Και αυτό λέει δημιουργεί πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή η Τουρκία είναι ένας παράγοντας που δημιουργεί αστάθεια. Είναι μεθοδευμένη η προσπάθεια του Ερντογάν, είναι στοχευμένη. Θέλει κατά την άποψη πολλών αναλυτών να ανεβάσει τα ποσοστά του. Πρέπει να παρουσιάσει κάτι στην Τουρκία. Το αφήγημα που παρουσιάζει τόσο καιρό είναι η μεγάλη Τουρκία, η οποία θα πρέπει να επιτύχει τους στόχους του στη “γαλάζια πατρίδα”. Πρέπει να επιδείξει κάτι. Και επειδή μέσα στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουμε έναν ανταγωνισμό δηλώσεων, προκλήσεων, αμφισβητήσεων και επιδιώξεων, έχει αυτο-εγκλωβιστεί σε αυτό το σενάριο και δεν μπορεί να ξεφύγει πλέον. Τι θα πει; Σταματάω και τα βρίσκουμε την Ελλάδα;” τόνισε.

Όσον αφορά στον Έβρο, εκτίμησε ότι οι Τούρκοι ήθελαν θανάτους στο ελληνικό έδαφος. “Ήθελαν θάνατο για να πουν ότι οι Έλληνες τους πιάσανε, τους έγδυσαν και να το κάνουν θέμα στο διεθνή Τύπο. Γι αυτό λοιπόν η άποψή μου είναι ότι πρέπει να το κάνουμε σημαία παντού στα διεθνή μέσα“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More