Μπλόκαραν τον Ρώσο σκηνοθέτη Σοκούροφ στα σύνορα – Τι καταγγέλλει

Ο γνωστός Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ απευθύνθηκε στο Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρά τω προέδρω σε σχέση με το ότι δεν του επέτρεψαν την έξοδο από τη Ρωσία. Ο Σοκούροφ επρόκειτο να επισκεφθεί τη Φινλανδία και στη συνέχεια την Ιταλία για να συμμετάσχει σε πολιτιστική διάσκεψη.

«Με κράτησαν τέσσερις ώρες στα σύνορα και επέστρεψα στην Αγία Πετρούπολη. Δεν άφησαν εμένα και τον διευθυντή του ιδρύματός μας», δήλωσε ο Σοκούροφ στο πρακτορείο Interfax. Σήμερα επρόκειτο να μιλήσει στην διάσκεψη στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο σκηνοθέτη, οι τελωνειακοί πήραν το δικό του διαβατήριο και αυτών που συνταξίδευαν μαζί του και «κάπου πήγαν». Αργότερα, τον ενημέρωσαν ότι ο ίδιος δεν μπορεί να βγει στο εξωτερικό καθώς υπήρχε σχετική εντολή που αφορούσε περιορισμούς λόγω κορονοϊού του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν.

«Ο υπεύθυνος βάρδιας (στον έλεγχο διαβατηρίων) προσπάθησε να μας πει ότι κατά της αναχώρησής μου υπάρχει σχετική εντολή του Μισούστιν. Ο υπεύθυνος βάρδιας προσπάθησε να μου εξηγήσει ότι Μισούστιν απαγορεύει τη διέλευση των συνόρων… Ποτέ δεν έχω συναντήσει τον Μισούστιν δια ζώσης. Από πού προέκυψε ο Μισούστιν να έχει τέτοια προκατάληψη και μίσος για μένα, δεν μπόρεσα να το καταλάβω», δήλωσε ο Σοκούροφ. (H εφημερίδα Novaya gazeta.Europe έχει στη διάθεση της την έκκληση του Σοκούροφ προς το συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

Μετά την έκκληση του Σοκούροφ, η Γιεκατερίνα Βινοκούροβα, μέλος του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού που αφορούν την διέλευση των χερσαίων συνόρων για τους Ρώσους πρέπει να αρθούν. «Πολύ περισσότερο, που από μέρους της Φινλανδίας οι περιορισμοί έχουν αρθεί. Η συζήτηση επί του θέματος μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy