Μ.Συρεγγέλα: «Η βία δεν έχει φύλο, ούτε ταξικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς»

“Ο σεξισμός πληγώνει την κοινωνία. Αντιμετώπισέ τον στα ίσια» ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε απόψε στο θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παράστασης «Αγουρα κεράσια» του Μιχαήλ ‘Ανθη σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη με την Τάνια Τρύπη και τον Κώστα Καζάκο.

Προβλήθηκαν τρία σποτ που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη γενική γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ενώ η υφυπουργός Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε στην καμπάνια του υπουργείου ενάντια στον σεξισμό.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και σ΄αυτά αρωγός είναι και η τέχνη που είναι σημαντική, γιατί μπορεί να περάσει στον κόσμο πολλά περισσότερα μηνύματα απ΄όσα μπορεί να περάσει μία ή ένας πολιτικός ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δώσαμε γι΄αυτό την αιγίδα στα «Άγουρα κεράσια», μια καταπληκτική παράσταση που θέτει πολλά ζητήματα για τις γυναίκες – θύματα βίας, και τα παιδιά».

Όπως είπε η κ. Συρεγγέλα, η βία δεν έχει φύλο, δεν έχει ταξικούς περιορισμούς, ούτε γεωγραφικούς, ενώ στόχος είναι, μέσω της πρόληψης, οι επόμενες γενιές να μην αντιμετωπίσουν φαινόμενα σεξισμού που κρύβονται και μέσα σε στερεότυπα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι «στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της χώρας, ένας σημαντικός άξονας που κινούμαστε είναι αυτός της ενίσχυσης των πολιτικών ισότητας, της υπέρβασης του σεξισμού και των έμφυλων ανισοτήτων».

Να «σπάσει η σιωπή» ζήτησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, Έλενα Ράπτη. Διευκρίνισε ωστόσο, πως αν και τελευταία δημοσιοποιούνται όλο και περισσότερα περιστατικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν. «Ηταν πολλά και παραμένουν, αλλά αυξήθηκαν οι καταγγελίες και αυτό είναι θετικό, γιατί βλέπουμε ότι σιγά-σιγά σπάει η σιωπή».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, προτρέποντας τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξισμού, «να βγουν στο φως και να μιλήσουν».

Τα «’Αγουρα Κεράσια» θα παίζονται στο Θέατρο Σοφούλη κάθε Δευτέρα και Τρίτη του Οκτωβρίου στις 21:00 με τελευταία παράσταση την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More