Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ζελένσκι στη Γερμανική Βουλή: “Danke Deutschland” – Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Βερολίνο

Βερολίνο, 2024-06-11, Γιώργος Παππάς

Στην πρώτη του ομιλία δια ζώσης στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyj ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξη της χώρας του μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Η Ουκρανία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, είπε ο Ζελένσκι. Ο πόλεμος αυτός μπορεί να έχει μόνον ένα τέλος, με τους όρους της Ουκρανίας. «Ο χρόνος για συμβιβασμούς έχει παρέλθει», είπε, «η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για όσα έχει πράξει» και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο». Ο Ζελένσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν: «Δεν υπάρχουν τείχη που δεν πέφτουν», παραπέμποντας και στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος του Μπούντεσταγκ Μπέρμπελ Μπας διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την αλληλεγγύη της Γερμανίας. «Είμαι βέβαιη ότι τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου θα τιμωρηθούν», είπε η πολιτικός του SPD προσφωνώντας τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε η Μπας.

Στο Βερολίνο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με τη συμμετοχή περίπου 2.000 εκπροσώπων της πολιτικής, οικονομίας, τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στην οποία υποσχέθηκε βοήθεια «για όσο χρειαστεί». Στην επικείμενη διάσκεψη στην Ελβετία, στην οποία δεν συμμετέχει η Μόσχα, θα συζητηθούν «αρχές για μια δίκαιη, διαρκή ειρήνη», σημείωσε ο Σολτς.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας και ζήτησε τουλάχιστον εφτά συστήματα «Πάτριοτ» για την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι από το τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More