Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρό σφυροκόπημα στα ανατολικά και νότια – Σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών βομβαρδίζονται στη Μικολάιφ

Στο μέτωπο του πολέμου, σχεδόν 4 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, συνεχίζεται το σφοδρό σφυροκόπημα στα ανατολικά, αλλά και στα νότια. Η ανατολική χώρα βρίσκεται υπό πολιορκία και οι πόλεις Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ είναι περικυκλωμένες από τους Ρώσους εισβολείς που επιχειρούν παράλληλα και στα νοτιοδυτικά εναντίον του Ροστόφ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δύο σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών βομβαρδίζονται στη Μικολάιφ

Δύο τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών χτυπήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες Τετάρτη 22/6, στο ουκρανικό λιμάνι Μικολάιφ, ανέφεραν οι εταιρείες που τους διαχειρίζονται, οι Bunge και Viterra.

Ο τερματικός σταθμός στην Έβρι, που ανήκει στη Viterra και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φυτικών ελαίων, υπέστη «ζημιές σε επίθεση με πυραύλους», στην οποία επίσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνθρωπος. Τα δύο σιλό σιτηρών βρίσκονταν στις φλόγες και ένας τρίτος χώρος αποθήκευσης υπέστη ζημιά.

Η εγκατάσταση που αγοράστηκε από την Glencore, τη μητρική της Viterra, το 2020, έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 160.000 τόνων.

Σε ό,τι αφορά την Bunge, οι εγκαταστάσεις της επλήγησαν «στις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή», είπε μια εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η έκταση των ζημιών δεν είναι γνωστή ακόμη.

Ο τερματικός σταθμός παραμένει κλειστός από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Συμπεριλαμβάνει χώρους αποθήκευσης, φόρτωσης πλοίων και μονάδα παραγωγής φυτικών ελαίων.

Τα λιμάνια της Μικολάιφ και της Οδησσού είναι αποκλεισμένα από την έναρξη του πολέμου, κάτι που παραλύει τη μεταφορά διά θαλάσσης αγροτικών πρώτων υλών. Αυτός ήταν ο κύριος τρόπος εξαγωγής αγροτικών προϊόντων ως πριν από τρεις μήνες.

Συνομιλίες, χωρίς απτά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία, για το άνοιγμα θαλάσσιων διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε φορτηγά πλοία να αναχωρούν από την Ουκρανία και να κινούνται στη Μαύρη Θάλασσα, περιοχή όμως εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω του ότι έχουν ποντιστεί θαλάσσιες νάρκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy