Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πύρινος εφιάλτης στη Δ. Ευρώπη – Το Μπoρντό στις φλόγες – Νεκρός πιλότος στη Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία κυβερνήτης πυροσβεστικού αεροσκάφους έχασε τη ζωή του στη μάχη με τη φωτιά. Στην Ισπανία οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν πάνω από τους 45 βαθμούς και οι πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες, που κατακαίουν τεράστιες εκτάσεις.

Στη Γαλλία η οργή ξεχειλίζει καθώς μαίνεται για πέμπτη ημέρα η πυρκαγιά σε πευκοδάση στην περιοχή του Μπορντό.  Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν δραματικές εικόνες αλλά και τις ευχαριστείες του Εμανουέλ Μακρόν για τη συνδρομή της Ελλάδας με δύο Canadair.

Περίπου 3.000 πυροσβέστες σύμφωνα με τον Γάλο πρόεδρο δίνουν μάχη  στην πόλη Landiras, νότια του Μπορντό, ενώ οι δρόμοι έχουν κλείσει και σχεδόν 1.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί.

A wave of forest fires sweeps the southern part of #Europe: firefighters are battling fires in #Portugal, #Spain and southern #France. An unusually high air temperature (+45C°) is associated with climate change.
Hundreds of people were evacuated across Portugal. pic.twitter.com/yBixbMuHNP

— خالد اسكيف (@khalediskef) July 16, 2022

Το δεύτερο πύρινο μέτωπο είναι κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού κοντά στον «Dune du Pilat» – τον ​​ψηλότερο αμμόλοφο στην Ευρώπη. Περίπου 6.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη και άλλοι 4.000 άνθρωποι την Πέμπτη.

Οι δύο πυρκαγιές έχουν κάψει τουλάχιστον 23.800 στρέμματα τις τελευταίες ημέρες.

Πορτογαλία: Ενας νεκρός -135 τραυματίες 

Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»  από την περασμένη Κυριακή η Πορτογαλία αντιμετώπισει 28 ενεργές πυρκαγιές, με περισσότερους από 2.000 πυροσβέστες στο έδαφος. Η κρατική τηλεόραση της Πορτογαλίας RTP  μετέδωσε ότι η περιοχή που κάηκε -74.000 στρέμματ) – έχει ήδη υπερβεί το σύνολο για το 2021.

Το Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας της Πορτογαλίας (IPMA) ανακοίνωσε ότι 13 περιοχές έφθασαν σε πρωτοφανείς θερμοκρασίες την Τετάρτη, με θερμοκρασία 46,3 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική πόλη Λουσά.

Ισπανία: 237 θάνατοι αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το ισπανικό Ινστιτούτο Carlos III, το οποίο καταγράφει καθημερινά θανάτους λόγω θερμοκρασίας, 237 θάνατοι αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου. Αυτό συγκρίθηκε με 25 θανάτους που σχετίζονται με τη θερμοκρασία την προηγούμενη εβδομάδα.

Spain: A massive rotating fire column is seen in the country side of Spain. Aviation and ground resources continue to work to gain some sort of control over these fires.
@forestalucho #esp #spain #Europe #eu #wildfire #fire pic.twitter.com/Ft06od7AVi

— TheHotshotWakeUp (@HotshotWake) July 16, 2022

Με ρεκόρ θερμοκρασίας τους 44,1 βαθμούς Κελσίου στη βορειοδυτική πόλη Ουρένσε, μαίνονται πύρινες εστίες ενώ ήδη έχουν καεί 18.200 στρέμματα.

Στη νότια Ανδαλουσία, 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από χωριά που κινδυνεύουν από μια πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στο χωριό Mijas στην επαρχία της Μάλαγα. Περίπου 200 πυροσβέστες με την υποστήριξη 18 αεροσκαφών προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά.

Για έκτη μέρα, οι πυροσβέστες προσπαθούσαν επίσης να θέσουν υπό έλεγχο  φωτιά που ξεκίνησε από κεραυνό στη περιοχή Las Hurdes.

Πηγή: Associated Press

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More