Π. Στάνο: Η Τουρκία αρνήθηκε συνεργασία σε αιτήματα της επιχείρησης «Ιrini» για επιθεωρήσεις σε πλοία

Η Τουρκία οκτώ φορές έχει αρνηθεί αιτήματα της επιχείρησης «Ιrini» για επιθεώρηση πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Matilde A, την περασμένη Δευτέρα, αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

«Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της «Irini» να επιθεωρήσει το εμπορικό πλοίο MATILDE A. Η επιχείρηση «Ιrini» λειτουργεί σύμφωνα με την απόφαση 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ καλούνται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούν με αυτές τις επιθεωρήσεις» τόνισε.

Επιπροσθέτως, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι η «Irini» δεν μπόρεσε να διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους δεν αποδεικνύει στην παρούσα φάση παραβίαση του εμπάργκο, αλλά δείχνει έλλειψη συνεργασίας για την επαλήθευση του».

Οι αρνήσεις δεν έχουν αιτιολογηθεί σημειώνει ο κ. Στάνο προσθέτοντας ότι «οι φιλικές προσεγγίσεις ή τα αιτήματα για επιθεωρήσεις δεν προδικάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των σκαφών που εξετάζονται ή επιθεωρούνται».

Τέλος, ο Πίτερ Στάνο, αναφέρει ότι «η επιχείρηση «Irini» παρακολουθεί στενά ύποπτα πλοία, ανεξαρτήτως προέλευσης και διενεργεί επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να αναφέρουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και όλες τις δραστηριότητές μας στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ».

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More