Ρέθυμνο: Σε ύφεση όλα τα μέτωπα της φωτιάς – Τεράστιες οι καταστροφές – Ξεκινά εκτιμήσεις ο ΕΛΓΑ

Σε ύφεση είναι πλέον όλα τα πύρινα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι όμως σε πλήρη επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Υπάρχει ακόμη ένα μικρό μέτωπο πάνω από τις Μέλαμπες, αλλά δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική.

Εξάλλου οι ισχυροί άνεμοι προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις από το πρωί σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο, μην αφήνοντας σε ησυχία τους πυροσβέστες, που ενισχύθηκαν το απόγευμα με 30 συναδέλφους τους από τη Θεσσαλονίκη που έφτασαν αεροπορικώς στο νησί.

Η φωτιά ξέσπασε χτες Παρασκευή 15 Ιουλίου στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, νότια του Ρεθύμνου και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Τεράστιες καταστροφές

Στο μεταξύ τεράστια είναι η καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, χιλιάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια έχουν καεί, καθώς και εκατοντάδες κυψέλες με μέλισσες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ξύλινους στύλους και να δώσουν ξανά ρεύμα στα χωριά.

Εάν μέχρι αύριο δεν υπάρξει αναζωπύρωση, η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ρεθύμνου, θα υπολογίσει μέσω του συστήματος Copernicus την έκταση της καταστροφής σε καλλιέργειες και Μελίσσια.

Αναλυτές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσω δορυφορικής εικόνας, δίνουν ως καμένες εκτάσεις 15.000 περίπου στρέμματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δορυφορική εικόνα λήφθηκε ενώ υπήρχαν ενεργά μέτωπα

Αύριο Κυριακή θα επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με επικεφαλής το γραμματέα της ΚΠΕ, Ανδρέα Σπυρόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι στις Μέλαμπες θα έχουν συνάντηση με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου και φορείς της περιοχής, και στις 14.30 θα γίνει σύσκεψη στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy