Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σενεγάλη: Κλιμακώνεται η βία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Τρεις νεκροί μέχρι στιγμής

Βίαιες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στη Σενεγάλη που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τρία άτομα μέχρι στιγμής μετά την αναγγελία αναβολής των προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές στις 25 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Μακί Σαλ ανακοίνωσε ότι ήταν απαραίτητη η αναβολή της εκλογικής διαδικασίας γιατί οι τριβές μεταξύ των κομμάτων απειλούν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της κάλπης. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τελικά στις 15 Δεκεμβρίου.  

Εν μέσω της γενικής κατακραυγής για την απόφαση, που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά στην πρωτεύουσα Ντακάρ και σε άλλες πόλεις και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να οδηγηθεί προς την αποσταθεροποίηση μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες της περιοχής.

Χημικά κατά των διαδηλωτών στο Ντακάρ (AP Photo/Leo Correa)

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκι Μάριους Σάγκνα δήλωσε σχετικά ότι «αν ο πρόεδρος Σαλ δεν παραιτηθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου που λήγει εκ του νόμου η θητεία του, τότε θα σχηματίσουμε μια παράλληλη κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σύμφωνα με την τοπική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης CFS: ο πρώτος στα περίχωρα του Ντακάρ, ο δεύτερος στην πόλη Ζίνγκουιντσόρ στα νότια και ο τρίτος σε μια πόλη του βορρά, το Σαιντ Λουίς.  

Η περιφερειακή οικονομική ένωση χωρών της Δυτικής Αφρικής ECOWAS και άλλες ξένες δυνάμεις απεύθυναν έκκληση στον Μακί Σαλ να επαναφέρει τη χώρα σε μια κανονική εκλογική πορεία.

Πηγή: Reuters  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More