Σολτς: Έως τις 15 Απριλίου θα λειτουργούν οι τρεις γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα παραμείνουν σε λειτουργία έως τα μέσα Απριλίου, με απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έβαλε έτσι τέλος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη για το θέμα.

Σύμφωνα με επιστολή του καγκελάριου προς τους συναρμόδιους υπουργούς, θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο προκειμένου οι πυρηνικοί σταθμοί Isar 2, Νεκαρβεστχάιμ 2 και Έμσλαντ να παραμείνουν σε λειτουργία μετά τις 31 Δεκεμβρίου και το αργότερο έως τις 15 Απριλίου. Οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας επρόκειτο, σύμφωνα με απόφαση παλαιότερων κυβερνήσεων, να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες η τύχη των σταθμών είχε αναχθεί σε μείζονα αιτία τριβής μεταξύ κυρίως των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι ζητούσαν την παραμονή τους σε λειτουργία έως το 2024 και ενδεχομένως την επαναλειτουργία ήδη κλειστών σταθμών και των Πρασίνων, οι οποίοι – έπειτα από μεγάλη πίεση – δέχονταν την παραμονή των δύο σταθμών σε εφεδρεία έως τον Απρίλιο και την αξιοποίησή τους μόνον εφόσον παραστεί πραγματική ανάγκη. Το συνέδριο μάλιστα των Πρασίνων χθες στη Βόννη εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα. Ο Όλαφ Σολτς επιχείρησε κατ΄επανάληψη να καταλήξει σε συμφωνία με τους δύο εταίρους του, ωστόσο η άσκηση απόψε του απόλυτου δικαιώματός του ερμηνεύεται ως αποτυχία της προσπάθειας εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Ο αρχηγός του FDP και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έσπευσε πριν από λίγο να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του κ. Σολτς: «Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας να διατηρήσουμε όλες τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Ο καγκελάριος το έχει πλέον καταστήσει σαφές», έγραψε στο Twitter και υποσχέθηκε βιώσιμες λύσεις για τον χειμώνα 2023/24. Από την πλευρά των Πρασίνων, η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε έγραψε: «Τώρα υπάρχει σαφήνεια. Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας παραμένει. Η Γερμανία θα καταργήσει οριστικά την πυρηνική ενέργεια στις 15 Απριλίου 2023».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More