Σουηδία: Ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να λάβει σήμερα ο Ουλφ Κρίστερσον

Νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας και τυπικά σήμερα ο Ουλφ Κρίστερσον μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει σήμερα. Ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης, σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στον κ. Κρίστερσον, επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών, είναι απαραίτητη ψήφος εμπιστοσύνης από τα μέλη της Ρίξνταγκ (της σουηδικής Βουλής). Αν δεν καταψηφιστεί, η νέα κυβέρνησή του θα παρουσιαστεί αύριο Τρίτη και θα ορκιστεί από τον βασιλιά Κάρολο Ιστ΄ Γουσταύο.

Οι Μετριοπαθείς θα σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους και θα συνεργαστούν στενά, αλλά ανεπίσημα, με το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα.

Ο κ. Κρίστερσον θα διαδεχθεί την Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον, τερματίζοντας οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της Σουηδίας από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το δεξιό στρατόπεδο των Μετριοπαθών του Κρίστερσον και των Σουηδών Δημοκρατών εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία —τις 176 από τις 349 έδρες της σουηδικής εθνικής αντιπροσωπείας— στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More