Στη Λευκωσία ο Κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας για θέματα αγοράς εργασίας

Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης με την αντιπροσωπεία του, μετά από πρόσκληση του Κύπριου Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Ι. Κούσιου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 οι δύο πλευρές υπέγραψαν στην Αθήνα, παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκου Κόκκινου, μνημόνιο συνεργασίας. Με τη συμφωνία αυτή, παραχωρείται η τεχνογνωσία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, το οποίο θεωρείται ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα στην αγορά εργασίας.

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη θα συνοδεύουν ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων και λειτουργών, ώστε τις επόμενες δύο μέρες να καθοριστούν οι τεχνικές δυνατότητες/εφαρμογές του συστήματος και ακολούθως να προχωρήσουν οι ανάλογες αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα σταδιακής υλοποίησης του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Πρόκειται για λογισμική εφαρμογή, η οποία μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλες τις ροές μισθωτής εργασίας και προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής βασικών όρων εργοδότησης όπως μισθό, ώρες εργασίας, εβδομαδιαία ημεραργία κτλ.

Δίνεται έτσι η ευκαιρία παρακολούθησης της αγοράς εργασίας από τους αρμόδιους επιθεωρητές, αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους να παρακολουθούν την τήρηση των όρων εργοδότησής τους απευθείας μέσα από το Σύστημα, χωρίς να χρειάζονται να μεταβαίνουν στα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στόχος της συνεργασίας είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, υιοθετώντας καλές πρακτικές από την Ελλάδα.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More