Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμφωνία ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν για διπλασιασμό ποσοτήτων φυσικού αερίου

Μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπέγραψαν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας, απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για διπλασιασμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω του Νότιου Διαδρόμου ώστε, το αργότερο μέχρι το 2027, η ΕΕ να εισάγει 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, σύμφωνα με το Reuters.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Μπακού της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπέγραψε με τον Αζέρο ηγέτη Ιλχάμ Αλίεφ σχετικό μνημόνιο κατανόησης. Το Αζερμπαϊτζάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία που ενισχύει τους δεσμούς της με τη Δύση και την Τουρκία, χωρίς να θίγει παράλληλα τη Ρωσία.

The EU is turning to trustworthy energy suppliers.

Azerbaijan is one of them.

With today’s agreement, we commit to expanding the Southern Gas Corridor, to double gas supplies from Azerbaijan to the EU.

This is good news for our supplies of gas this winter and beyond. pic.twitter.com/j1sVcv10z6

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 18, 2022

Η επείγουσα ανάγκη της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στις Βρυξέλλες, καθώς η Μόσχα μείωσε τη ροή φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να γεμίσουν τα αποθέματά τους πριν από τον χειμώνα.

Η ΕΕ εισάγει επί του παρόντος 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός συνόλου αγωγών φυσικού αερίου που ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγουν στην Ευρώπη περνώντας από τη Γεωργία και την Τουρκία.

Με τη συμφωνία αυτή “θέλουμε να επεκτείνουμε τη χωρητικότητά του στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέσα σε λίγα χρόνια”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση στον Τύπο με τον Αλίεφ, με ενδιάμεσο στόχο τα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2023.

“Αυτό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και θα συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

“Ακόμη και πριν από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν σταματήσει να είναι αξιόπιστες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε συνεπώς να (…) στραφεί σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. “Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από αυτούς”.

Azerbaijan has a tremendous potential in renewable energy.

Today we are laying the ground for a new partnership in this area.

And we commit to reducing methane emissions through the entire gas supply chain. https://t.co/DQtFG7GFbu

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 18, 2022

Από την πλευρά του, ο Αλίεφ δήλωσε ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεύει έναν “οδικό χάρτη για το μέλλον“. Υπογράμμισε ότι η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων θα επιτρέψει την “αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια”.

Τον ίδιο στόχο, την αγορά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που σναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More