Συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ στην Ουάσινγκτον, στις 26 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο Χέρτσογκ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα αφορούν διμερή θέματα καθώς και «τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Η επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο έντασης και αβεβαιότητας για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αναβιώσει τη συμφωνία που θα αποκαθιστούσε τον έλεγχο του προγράμματος από τη διεθνή κοινότητα – με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης – και το Ισραήλ να αντιτίθεται σε αυτήν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως στη συνάντηση των δύο προέδρων θα τεθεί επίσης το ζήτημα «της ευημερίας και της ασφάλειας Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Το ταξίδι του Ισαάκ Χέρτσογκ στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές, ακολουθεί την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, χάρη στη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More