Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων με το… βλέμμα στα διπλά τεστ για τους ανεμβολίαστους, τι ισχύει με τη Μύκονο

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, όπως κάθε Πέμπτη, με τους ειδικούς να εξετάζουν τον επιδημιολογικό χάρτη, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές όπου η θετικότητα πιάνει… «κόκκινο».

Μεταξύ άλλων, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εξετάσουν το μέτρο της υποχρέωσης του διπλού τεστ (συγκεκριμένα ένα rapid test και ένα self test) στους εργαζομένους σε νησιά που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, ώστε να αποφευχθεί η έξαρση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού. Δεν αποκλείεται, όπως φαίνεται, το ενισχυμένο testing, να λάβει γενικευμένη έκταση, λόγω των ταξιδιωτών του Αυγούστου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να τεθούν και άλλες περιοχές στο «πορτοκαλί» επίπεδο, χωρίς όμως να αναμένεται «κοκκίνισμα».

Αναφορικά με τη Μύκονο, τα μέτρα λήγουν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 06:00 και δεν αναμένεται να ανανεωθούν, όμως είναι κάτι που θα εξεταστεί προσεκτικά, χωρίς να έχουν καταλήξει έως τώρα σε οριστικές αποφάσεις.

Παράλληλα, θα γίνει ειδική αναφορά στην Κρήτη και στα νησιά με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Υπενθυμίζεται πως οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη».

Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Τα νησιά με τη μεγαλύτερη θετικότητα

Αν και ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει πέσει στο 1,23 στη χώρα, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η θετικότητα εκτοξεύεται σε επίπεδα συναγερμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε:

Ρέθυμνο με 4,85% Πάρο με 4,31% Μύκονο 4,01% Μήλο 2,47% Σαντορίνη 2,23% Ιθάκη 2,15%

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα της Πέμπτης, στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, από το υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΙΚΑ NEWS.( Read More )