Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συρία: Έκρηξη νάρκης με 11 άμαχους νεκρούς και 34 τραυματίες

Φορτηγάκι έπεσε σε νάρκη, κοντά στη Ντεράα, στη νότια Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν 34 άνθρωποι, σύμφωνα με συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι νάρκες που είχαν αφήσει οι πρωταγωνιστές του πολέμου στη Συρία μέσα στους αγρούς, κατά μήκος των δρόμων και μέσα σε κτήρια, σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους και τραυμάτισαν χιλιάδες τα τελευταία χρόνια. Από την αρχή του 2022, συνολικά 124 άνθρωποιέχουν χαθεί από την έκρηξη αυτών των μηχανισμών.

«Ένδεκα άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών και τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν από την έκρηξη νάρκης ξηράς κατά τη διέλευση του μικρού φορτηγού τους», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το φορτηγάκι μετέφερε κυρίως εργάτες στην περιοχή Ντέιρ αλ-‘Αντας, κοντά στη Ντεράα, διευκρίνισε η ΜΚΟ, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία. Μερικοί τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο της Δαμασκού.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε το δράμα αυτό δίνοντας έναν πρώτο απολογισμό με πέντε νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα είναι αγρεργάτες που πήγαιναν σε ένα χωράφι, πρόσθεσε.

Σε όλη τη χώρα, μια κοινότητα στις τρείς φέρεται να έχει μολυνθεί από εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Συρία κατέγραψε το 2020 τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από νάρκες (2.729 νεκροί και τραυματίες), μπροστά από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ναρκών που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2021.

Η σύγκρουση στη Συρία από το 2011 έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερου από του μισού πληθυσμού.

Πηγές: AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More