Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Τρίτη οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια – Τι προβλέπουν

Αύριο Τρίτη (18/10) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση για την ενέργεια. Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία η ΕΡΤ έχει στη διάθεσή της, τονίζεται ότι η Κομισιόν προτείνει έναν μηχανισμό περιορισμού των μέγιστων τιμών μέσω TTF, που θα ενεργοποιείται ότι είναι αναγκαίο.

Καλεί τα κράτη-μέλη για καθορισμό ενός «δυναμικού ορίου» για συναλλαγές στο πλαίσιο του του TTF όπου καμία συναλλαγή δε θα μπορούσε να συναφθεί πάνω από αυτό το όριο. Δεύτερον, υπογραμμίζεται η σημασία της κοινής αγοράς με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς να αναφέρει εχθές στο τηλεοπτικό δίκτυο rtl, ότι «θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη, να πούμε ότι το 15% των ποσοτήτων για τις οποίες γίνεται παραγγελία υποχρεωτικά θα αγοράζεται από κοινού, από τις εταιρείες προφανώς που χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο».

Η Επιτροπή εστιάζει επίσης σε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για να διασφαλιστεί ότι το φυσικό αέριο θα πάει εκεί που χρειάζεται περισσότερο, ενώ αναφέρεται σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης εντός και μεταξύ των κρατών-μελών. Επιπροσθέτως, θα προτείνει την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών-μελών έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Προτείνεται παράλληλα, η συνέχιση της συζήτησης με τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμών του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, προτείνεται σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση των ενεργειακού τομέα, αλλά και η δημιουργία νέας ομάδας επαφής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι συζητήσεις είναι εξέλιξη και πιθανόν θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More