Το Κίεβο καταγγέλλει την «αδράνεια» της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για τους Ουκρανούς που παραμένουν αιχμάλωτοι των Ρώσων

Το Κίεβο κατήγγειλε σήμερα (18/10) την «αδράνεια» της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να βοηθήσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που παραμένουν αιχμάλωτοι των Ρώσων, τους οποίους ο διεθνής οργανισμός δεν μπόρεσε ακόμη να επισκεφτεί.

«Δυστυχώς σε κάθε ανταλλαγή, παρατηρούμε ότι η αδράνεια της ΔΕΕΣ οδήγησε τους αιχμαλώτους πολέμου και τους πολίτες που κρατούνται όμηροι να βασανίζονται καθημερινά από την πείνα ή από ηλεκτροπληξίες», δήλωσε ο Ουκρανός Ντμίτρο Λουμπινέτς, αρμόδιος για να ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως δήλωσε, η ΔΕΕΣ δεν πληροί την αποστολή της, που προβλέπει την επίσκεψη σε στρατιώτες και πολίτες που κρατούνται αιχμάλωτοι σε εμπόλεμες περιοχές.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας, ο Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η Ουκρανία αναμένει και απαιτεί από τη ΔΕΕΣ την απαιτούμενη αποφασιστικότητα ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στους Ουκρανούς κρατούμενους στην Ολενίβκα».

Οι υγειονομικές συνθήκες σε αυτήν τη φυλακή, που βρίσκεται στην κατεχόμενη από τους Ρώσους πλευρά της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχουν καταγγελθεί ευρέως από τον ΟΗΕ και το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα να μεταβεί εκεί μια ομάδα της ΔΕΕΣ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More