Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Κατσίμη στην Γκαλερί Χρυσόθεμις

Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του πολυπράγμονα δημιουργού Σπύρου Κατσίμη άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Παρασκευή, στη φιλόξενη Γκαλερί Χρυσόθεμις στο Χαλάνδρι.

Στην έκθεσή του αυτή βλέπουμε γνώριμα θέματα με μια συνεχή εξέλιξη να διακρίνει τα έργα του και να δημιουργείται έτσι ένας ιδιαίτερος εικαστικός κόσμος.

Πρόκειται για «μία συνομιλία ανάμεσα στους στίχους τους λιτούς και την πινελιά την υπαινισσόμενη που καταγράφει και «χρωματίζει» ιστορίες ανθρώπινες», όπως γράφει στην περιγραφή της έκθεσης η γκαλερί.

Ο Σπύρος Κατσίμης γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες, σε περιοδικά αλλά και στην ΕΡΤ, με δικές του εκπομπές έρευνας και πολιτισμού. Η ποίηση ήταν ανέκαθεν το καταφύγιό του, και ήταν εκείνη που τον οδήγησε να εκφραστεί και με χρώματα πάνω σε καμβά…

Ο Σπύρος Κατσίμης στο στούντιο της ΕΡΤ με τον Γιάννη Ρίτσο και τον Μίκη Θεοδωράκη το 1987

Η ανάγκη του για έκφραση και δημιουργία παραμένει αστείρευτη, όπως αποδεικνύει η πλούσια εικαστική αλλά και ποιητική παραγωγή του, καθώς παράλληλα με την έκθεση ετοιμάζει το καινούργιο ποιητικό του βιβλίο.

Όπως γράφει ο ίδιος για την διασταύρωση των καλλιτεχνικών του διαδρομών:

«Η ζωγραφική είναι για μένα ένας χώρος της ποίησής μου που μου τον παρέδωσε και τον αγάπησε.

Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε μαζί από την πολυκατοικία της καλύτερης συνοικίας, όπου μου στερούσε τον ύπνο, για να καταλήξουμε στο φτωχικό ξύλινο σπίτι που εύκολα κοιμάμαι και ονειρεύομαι στα περάσματα των τρένων, και δεν ξέρω αν είμαι εδώ ή ταξιδεύω σε μια χώρα άγνωστη, βλέποντας μέσα από τα παράθυρα σκηνές από την απλή ζωή.

Στη διαδρομή μου, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, στα βουνά και τις λίμνες και στα ξερά ή ανθισμένα χόρτα και κλαδιά με τον νεαρό πιανίστα να παίζει μουσικές ασκήσεις και σιγά σιγά να βυθίζεται σε μια άλλη εποχή, μπήκα κάποτε στην έρημη εκκλησία για να ζητήσω τα πρώτα μου δάκρυα, τα πρώτα μου φιλιά.

Και τέλος, χάνοντας όλα μου τα πράγματα στη διάρκεια μιας νεροποντής, εκεί που ο κόσμος αναστατώθηκε από την πλημμύρα, εγώ ακολουθώντας το ρεύμα του ποταμού – ανάλαφρος και γοητευμένος – βλέπω στις όχθες του να αρχίζει μια νέα ζωή».

Πληροφορίες Έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης έως Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Τοποθεσία: Γκαλερί «Χρυσόθεμις» (Καλογρέζης 14, Χαλάνδρι)

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Πρωί:

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00-14:00
Σάββατο 11:00-14:30

Απόγευμα:

Τρίτη 17:30-20:00
Πέμπτη 17:30-20:00
Παρασκευή 17:30-21:00

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-6811418 και 694-3952346

Δείτε επίσης:

Σπύρος Κατσίμης: Κόσμοι ολόκληροι στα ποιήματά του
ERTEcho: Ο Ποιητής της Εβδομάδας 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More