Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Σταθερά ανοδικά οι τιμές των καυσίμων κίνησης

Μεγαλύτερες και ευδιάκριτες ταμπέλες στα προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού και διασφάλιση της επάρκειας των προσφερόμενων προϊόντων προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι αλυσίδες θα πρέπει να φροντίσουν το ειδικό σήμα να είναι ευκρινές ενώ προβλέπονται και πρόστιμα για όσες δεν τηρούν τις σχετικές προβλέψεις. Παράλληλα, ανανεώθηκαν και οι λίστες των προϊόντων ενώ παρατηρούνται και σημαντικές μειώσεις τιμών.

Σταδιακή μείωση του χρέους για τις υπερχρεωμένες χώρες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων. Για την ακρίβεια η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας προβλέπει μεγαλύτερη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα όμως από σειρά μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα καθορίζουν τα ίδια τα κράτη-μέλη με στόχο τη μείωση του χρέους. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου εποπτείας, το οποίο να είναι πιο απλό και θα αντιμετωπίζει τις χώρες όχι ως σύνολο αλλά λαμβάνοντας υπόψη το ύψος και τη βιωσιμότητα του χρέους τους.

Εν τω μεταξύ υψηλές ταχύτητες αναπτύσσουν σταθερά περισσότερο από ένα μήνα οι τιμές των καυσίμων κίνησης ασκώντας ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στο μεταφορικό κόστος.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά έχει ανέλθει στα 2,111 ευρώ ανά λίτρο καταγράφοντας σταθερά από τις 20 Σεπτεμβρίου ανοδική πορεία με αποτέλεσμα να έχει σημειώσει κέρδη της τάξης του 7,9%.

Αντίστοιχα και η το πετρέλαιο κίνησης έχει αυξηθεί κατά 13% επιστρέφοντας στην περιοχή του 2,1 ευρώ ανά λίτρο

Αν και δεν διαφαίνεται κάποια σοβαρή αιτία που να δικαιολογεί τουλάχιστον σε επίπεδο διεθνών τιμών του πετρελαίου αυτή τη δεκαήμερη κούρσα ανόδου παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς αποδίδουν το φαινόμενο σε κερδοσκοπικές κινήσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές των συγκεκριμένων προϊόντων

Σε διεθνές επίπεδο οι αγορές στρέφουν το βλέμμα τους στον αμερικανικό πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί σήμερα και εν πολλοί θα κρίνει και την ένταση με την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Τέλος η λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχει μεγάλα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου, όπως έχουν δείξει τα κοιτάσματα σε Αίγυπτο και Ισραήλ, υποστηρίζει ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας Κώστας Ανδριοσόπουλος μιλώντας στην Κατερίνα Χριστοφιλίδου. Παράλληλα, τονίζει ότι οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι για πολλά χρόνια και είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί οικονομικά τα πιθανά κοιτάσματα.

Παρουσίαση ενθέτου: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More