Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αίσιο τέλος στην επιχείρηση διάσωσης ορειβάτισσας στον Όλυμπο

Τέλος καλό όλα καλά για την νεαρή γυναίκα από την Σερβία, που τραυματίστηκε ενώ ορειβατούσε στο οροπέδιο των Μουσών στον Όλυμπο.

Έπειτα από μια μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην οποία έλαβαν μέρος 10 άτομα της 2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης και της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας, εντοπίστηκε η 35χρονη που είχε παγιδευτεί εχθές Τετάρτη.

Ο Ζαφείρης Τρόμπακας, διευθυντής εκπαίδευσης Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ανέφερε το χρονικό της διασώσεως.

Το συμβάν σημειώθηκε γύρω στις 21:00 το βράδυ, όταν η γυναίκα, μαζί με άλλον  έναν ορειβάτη κινούντο στο οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.700 μέτρων. Ατυχώς, εκείνη έπεσε σε μία “τρύπα” ένα κενό μεταξύ χιονιού και βράχου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ο συνοδοιπόρος της επικοινώνησε με τον αδελφό του στην Σερβία και εκείνος με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, και ενημέρωσε ότι η κοπέλα έπεσε σε “τρύπα”.

Έστειλε τις συντεταγμένες και άρχισε η κινητοποίηση άμεσα. «Λόγω σκότους τους καθοδηγήσαμε να μετακινηθούν προς το καταφύγιο Αποστολίδη για να διασφαλίσουν  ένα ζεστό κατάλυμα για την νύκτα», εξήγησε ο κ. Τρόμπακας.

«Εάν έμενε στο σημείο με -6 βαθμούς, τότε θα έπεφτε η θερμοκρασία του σώματος και θα κινδύνευε από υποθερμία. Έτσι, γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυκτα την έσυραν επάνω στο καταφύγιο και σήμερα το πρωί το ελικόπτερο κατάφερε να τους κατεβάσει».

Τέτοια ατυχήματα είναι συνήθη κοντά στα βράχια, καθώς είχε λιώσει το χιόνι και δημιουργήθηκε ένα ρήγμα. Τα ορειβατικά εγχειρήματα κρύβουν απρόσμενους κινδύνους και απαιτείται μεγάλη προσοχή, σημειώνει ο κ. Τρόμπακας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More